Szépségápolás és várandósság

Az a kilenc hónap a nő életében kitüntetett periódus, melyben a legtöbb hölgy nőiességének kiteljesülését látja. Ennek megfelelően a kismamákban gyakorta növekszik a szépség, az ápoltság iránti vágy. Lehetnek a szépítkezésnek káros hatásai?

Olvasóink gyakran fordulnak hozzánk a terhesség alatti kozmetikai beavatkozások esetleges káros hatását illetően.
A várandósság a nő életében kitüntetett periódus, melyben a legtöbb nő nőiességének kiteljesülését látja. Ennek megfelelően gyakorta növekszik bennük a szépség, az ápoltság iránti vágy. Ezt motiválja, hogy a másállapottal megjelenhetnek előnytelennek ítélt változások is. Jogos igény tehát a várandósok részéről a szépségápolás, a fokozott odafigyelés. A pletykaszinten megismert félelmek sokszor visszatartják a cselekedettől. Különösen a haj ápolását érték már olyan vádak, melyek megalapozatlan félelmeket kelthetnek a szépülni vágyó nőkben.
A haj állapota szinte minden várandós esetében jelentős változásokon megy át. A szervezet hormonális változásai következtében fokozódik a faggyúmirigyek működése, ezáltal zsírosabbá válik a bőr és a haj is. A gyakoribb hajmosáshoz kímélő sampont kell választani. A haj gyakran válik a terhesség során nehezen kezelhetővé, fénytelenné, töredezetté. Fokozott vitamin-bevitellel, megfelelő minőségű hajápolási szerek alkalmazásával e problémákon könnyűszerrel úrrá lehetünk.

És mi a helyzet a hajfestéssel? Leggyakoribb félelem a festékanyag esetleges magzatkárosító hatása. Jelen ismereteink szerint a fejbőrre, a hajra felvitt festékanyag felszívódása jelentéktelen mértékű, így a magzati keringésbe való átjutásától érdemben nem kell tartanunk, ennek megfelelően magzati károsító hatást sem kell feltételeznünk. Más kérdés viszont a haj megváltozott biokémiai összetétele, és ennek hatása a festés sikerességét illetően. Tapasztalati megfigyelés: a várandósság során a festés a szokásostól eltérő, tartóssága, az eddigi szín tónusa és árnyalata más. Tehát nem elsősorban a magzat védelme érdekében, mint inkább az elérhető esztétikai eredmény kétségessége és tartóssága alapján javasolhatjuk a terhesség alatti hajfestés lehetséges mellőzését. A haj dauerolásának elbírálása hasonló megítélés alá esik: a komoly hormonális változások következtében kialakuló biokémiai, szerkezeti változások megnehezítik a haj tartós sikeres dauerolását.
A bőr erősebb faggyútermelése, a mitesszerek fokozott képződése, a fokozódó szőrzetnövekedés mind szükségessé teszik a bőr megfelelő ápolását. Belsőleg kellő mennyiségű vitamin-bevitellel, folyadékfogyasztással, külsőleg a szokásos bőrápolási eszközökkel és anyagokkal lehet befolyásolni az előnytelen változásokat. Figyelemmel kell azonban lenni az A-vitamintartalmú krémek, illetve készítmények megfelelő dózisú alkalmazására: ezek túlzott használata az első trimeszterben a magzati ártalom veszélyét rejthetik magukban. Különösen figyelemmel kell lennünk a retinolsav származékokra: alkalmazásuk a terhesség alatt kerülendő (bár a legutóbbi vizsgálatok felszínes alkalmazásuk esetén a magzati ártalom veszélyét nem mutatták emelkedettnek).

A szolárium használatát illetően a vélemények megoszlanak: kétségtelen tény, hogy a szoláriumok direkt hőhatása nemkívánatos felmelegedéshez vezethet a méh üregében is, és ennek esetleges károsító hatásáról már jelentek meg megfigyelések. Az erélyes UV-sugárzás károsító hatása nem bizonyított, ugyanakkor az esetleges leégés szövődményei terhesség alatt fokozottabban jelenthetnek kockázatot mind a magzat, mind az anya szervezetének. Mindezek alapján tanácsosnak látszik terhesség során a szoláriumozás mellőzése, illetve csak arcbarnító alkalmazása.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+1, +7 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt sok napsütésre van kilátás, szinte felhő sem lesz az égen.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag