Volt-e Jézusnak szakálla?

Szent Domitilla ősi katakombái több mint 17 kilométer hosszan nyújtóznak Róma alatt. Az alagutak labirintusa számos síremléknek is helyet ad. Nemrégiben lézertechnikával tárták fel az egyik temetkezési kamrát.

A gyász feldolgozása minden társadalomban fontos tényezője a társadalom életének. Ebbe engednek betekintést a temetkezési helyek. Többek között a Szent Domitilla katakombák Rómában. Az ott lévő sírkamarákat már 400 évvel ezelőtt meglelte egy Antonio Bosio nevű felfedező. De sem ő, sem az utókor nem találta különösebben izgalmasnak a helyet, mert a falakra cementálódott évezredes por elfedte a lényeget. Most lézeres tisztítást alkalmazva a kutatók a katakombában két helyen is lefejtették a szennyeződést a falakról, és részletesen kidolgozott freskókat fedeztek fel. Az egyik egy gabonafelvásárló temetkezési kamrájában volt, a másik pedig az "introductio" helyén, ahol a halottat "bemutatták" Krisztusnak. Barbara Mazzei, a pápai archeológiai bizottság régésze elmondta a LiveScience tudományos portálnak, hogy a freskókat május végén tisztították meg. "Csak a leggazdagabb családok engedhették meg maguknak a temetkezési kamarát" - közölte Mazzei, aki szerint a katakombák körülbelül 1600 évesek, és a legrégebbi keresztény temetők közé tartoznak.

Szent Domitilla katakomba fresk
A Krisztust ábrázoló freskó a Szent Domitilla katakombákban - Fotó: Pontificia Commissione di Archeologia Sacra

Az egyik 1600 éves freskó egy gabonafelvásárló életét mutatja be, mint kiderült a tisztítás után. Korábban is ismerték a régészek ezt a személyt, de pékként hivatkoztak rá. A festmény lézeres tisztítása lehetővé tette a részletek kiderítését, amelyek nem csak az ott nyugvó személyről, hanem a régi Róma gabonatermeléséről is részletes információkkal szolgálnak. "A gabonafelvásárló gazdagon díszített tunikát viselt, és egy nagy modius mögött helyezkedik el, amely a gabona mérésére és szállítására szolgáló tartály" - mondta Mazzei.


A sírkamra közelében lévő falak részletesen bemutatják egy római Annona, a gabona felvásárlását és forgalmazását intéző iroda tevékenységét. "A gabonafelvásárló valószínűleg olyan fontos személy lehetett, akinek komoly befolyása lehetett az Annona működésére, és aki nagyon büszke a munkájára és a megszerzett társadalmi státusára" - vélekedett a régész.

 "A gabonafelvásárló sírjához közel, de a katakomba egy másik részében felfedett freskón egy bukolikus jelenet került napvilágra egy pásztorral, és egy másik jelenet Krisztussal a trónon az apostolok két csoportja között. A többi jelenet az Ó- és az Újszövetségből származik" - mondta Mazzei.

Bár a halál az élet természetes velejárója, szeretteinek elvesztése mindenkire nagy lelki terhet ró. Meddig tart egészséges módon a gyász, és mikor van szükség segítségre? Részletek!

A Krisztust ábrázoló freskón a megváltó trónon ül, jobb karját két elhunyt fölé emelve, és ott vannak a védőszentek is, valamint az apostolok hercegei, Péter és Pál, akik bebocsátják a halottakat a mennyei királyságba. Ez a téma meglehetősen ritka a katakombák festményeinek repertoárjában - mondta Mazzei, aki elmondta, hogy a munkát tovább fogják folytatni a katakombában, mert még sok festmény vár megtisztításra.

A most feltárt, Krisztust ábrázoló kép újabb adalékokkal szolgál ahhoz, hogy milyen lehetett, vagy legalább is milyennek képzelték halála után több mint 400 évvel a megváltót. Nos, borotvált arcú rómainak. Valószínűleg ha maguk közül valóként ábrázolták, akkor ez segített a vele, illetve a túlvilági élettel való azonosulásban, és a halálfélelem, illetve a gyász feldolgozásában.

Forrás: LiveScience

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Inkontinencia: kinek segít a lézeres műtét?Inkontinencia

Inkontinencia: kinek segít a lézeres műtét? A kezelési módok között akad hatékony, gyors és kíméletes!

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-1, +4 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Nyugat, északnyugat felől ismét növekedni kezd a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag