Vérvizsgálattal lesz szűrhető a vastagbélrák

Kínai tudósok két olyan, a vastagbélrákban szenvedők vérében előforduló fehérje felfedezéséről számoltak be, amelyek előrejelezhetik a betegség esetleges terjedését.

Az Egyesült Államokban 2008-ban 150 ezer esetben diagnosztizáltak vastagbélrákot, és a betegség több, mint 50 ezer ember életét követelte. A vastagbélrákot főleg sebészi úton kezelik, azonban a műtéten átesettek felénél öt éven belül kiújul a betegség, mivel áttétek jelennek meg a szervezet más részein. Ennek kimutatása körülményes lehet és jelenleg még nem áll rendelkezésre olyan biomarker, ami a vastagbélrák terjedését jelzi.

Maode Lai és munkatársai az eredeti daganat és az áttét sejtjeinek fehérjéit hasonlították össze, így azonosítottak két olyan fehérjét, amely jelentősen nagyobb mennyiségben fordult elő az áttét sejtjeiben.

Ez a két fehérje a jövőben lehetővé teheti, hogy a vérből meghatározható legyen a vastagbélrák terjedése, ezáltal elérhetővé válik a korai beavatkozás és kezelés is.

A tanulmány a Journal of Proteome Research folyóiratban olvasható.

Forrás: Medipress hírszolgálat
Animáció: HáziPatika.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő