Új technológia a vér-szűrővizsgálat terén

Hámor Éva

Magyarországon novembertől az Országos Vérellátó Szolgálat újfajta vér-szűrővizsgálati módszert tesztel. A világ számos országában már bevezetett NAT (nukleinsav alapú tesztelés) technológia korszerűbb, pontosabb, mint az eddigi szerológiai módszerek.

Kockázatmentesség a cél

Az orvostársadalom, illetve kutatók hada régóta jelentős erőfeszítéssel próbálja elérni a teljes kockázatmentességet a véradásban. A vér és a vérből készült termékek adása megfelelően alkalmazva a legtöbb esetben életmentő, ám magában hordozza a különböző emberi vírusfertőzések átvitelének lehetőségét. A véradókat, illetve a levett vért eddig is szűrték, de a veszélyt csak csökkenteni lehetett. Ennek fő oka, hogy a fertőzés után a szűrésre használt vizsgálatokkal nem lehet azonnal felismerni a vírust. Transzfúzióval leggyakrabban a vírusos májgyulladás (hepatitis B és C) vihető át, de ritkán még ma is előfordulhat a HIV (AIDS-vírus) vagy egyéb vírusok bejutása a transzfundálandó vérbe. A NAT célja a fertőzések transzfúzióval történő átvitelének megakadályozása a korai kimutatás révén.

Ablakperiódus

A fertőzés (és a vírushordozás, tehát fertőzővé válás) bekövetkezte és a szűrő teszt pozitívvá válása közötti időt a szakzsargon ablak periódusnak nevezi. Ha a véradó - aki a fertőződés után gyakran igen sokáig, akár évekig tünetmentes maradhat - ebben az ablakperiódusban megy el vért adni, akkor a szűrővizsgálat nem fedezi fel a veszélyt, és nem lehet elkerülni, hogy a levett vér, illetve az abból készült termékek beadásra kerüljenek. Óriási előrelépést jelentett, amikor lehetővé vált a vírus ellen a szervezet által termelt antitestek, illetve a hepatitis B esetében a vírusrészecskék (antigén) kimutatása. Azonban az ablakperiódus így is elég nagy maradt. Következésképpen a tudósok fő törekvése az ablakperiódus lehetőség szerinti lerövidítése.

Élvonalbeli technológia

Dr. Szendrei László laboratóriumi főorvos szerint lényeges szakmai követelmény minden eszközt megkeresni, a kockázati idő rövídítése céljából. Elmondása szerint- félmillió véradásból találnak egy HIV-fertőzött donort. Jelenleg összesen 1500 HIV fertőzöttet tartanak nyilván, a becslések szerint viszont legalább 4-4,5 ezren élnek hazánkban, akik nem is tudnak arról, hogy hordozzák az AIDS vírusát. Az a 4-5 ember, aki esetleg fertőzött vért kap, ennek többszörösét fertőzheti meg. A NAT technológia a legszélsőségesebb esetben, a hepatitis C-vírusnál az eddigi kb. hetven napról akár 5 napra is csökkentheti a "bujkálás" időszakát, de a HIV-nél is negyedeli a bizonytalan periódust, már 15 nappal a fertőződés után kimutatható, szemben az eddigi több hónappal. A NAT forradalmasítja a véradás szűrését, mivel a vírusban levő, csak a vírusra jellemző nukleinsavat speciális sokszorosítás (ún. amplifikáció) után igen nagy érzékenységgel lehet kimutatni. A kimutatás érzékenységének növelése lehetővé teszi az ablakperiódus csökkenését.
A NAT technika olyan kis mennyiségű virális RNA-t és DNA-t is kimutat, amit a jelenleg elfogadott szerológiai módszerek nem. Jellemzi a nagyfokú érzékenység és specificitás a virális nukleinsavval szemben.

Véradás-helyzet hazánkban

A biztonságos hazai vérellátáshoz évente 500.000 egység vérre van szükség. Ez a mennyiség közel fél millió önkéntes véradó segítségével valósulhat meg. Az elmúlt évben (2006.) több, mint 11.000 véradó eseményen 442.296 véradó jelent meg, hogy segítsen beteg embertársain.
A Magyar Vöröskereszt 1939 óta vesz részt a térítésmentes véradás szervezésében, de 2007-ben is prioritásként kezeli a lakosság részvételi arányának emelését, ezen belül is a 18. életévüket betöltött fiatalok megnyerését. Véradó lehet mindenki, aki egészséges betöltötte a 18. életévét, de még nincs 65 éves, és testsúlya meghaladja az 50 kg.
Nők évente háromszor, férfiak évente ötször adhatnak vért. Két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie.
A véradás alkalmával steril vérvételi zsákba, egyszerhasználatos tű segítségével 4,5 deciliter teljes vért vesznek le (egy egység/1E), és egy keveset a vizsgálathoz mintacsövekbe.

2008 tavaszától?

A Nat szisztéma teljesen automatizált a véradók szűréséhez. Egyedi minták tesztelését is lehetővé teszi. Nincs szükség a berendezés speciális elhelyezésére, működéséhez szobahőmérséklet és az általános laboratóriumi feltételek megléte elegendő. 500 minta kevesebb mint 9 óra alatti feldolgozása egyetlen technikussal megoldható. A technológia minimalizálja az emberi hibalehetőségek előfordulását, de a teljesen rizikómentes transzfúzió elérésre még várni kell. A szakemberek szerint, hazánkban 4-5 ilyen berendezés elegendő lenne.

Azokban az országokban, ahol bevezették a NAT szűrést, a korábbiakhoz képest jelentősen növekedett a transzfúziók biztonsága. Remélhető, hogy 2008 tavaszától Magyarországon is bevezetésre kerül ez a technológia.

Forrás: Dr. Bodó György

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+9, +15 °C
Minimum:
+3, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a Dunántúlon a változó felhőzet mellett hosszabb-rövidebb időre a nap is előbukkan, keleten azonban még sok lesz a felhő.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag