Új dolog derült ki Leonardo da Vinciről

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD) magyarázza egy új kutatás Leonardo da Vinci rendkívüli kreativitását, de munkái befejezésének állandó halogatását is.

A reneszánsz művész, polihisztor munkamódszerét és magatartását leíró korabeli beszámolókon alapuló bizonyítékokkal támasztja alá azADHDhipotézisét Marco Catani, a londoni King's College pszichiátriai, pszichológiai és idegtudományi intézetének professzora. "Noha lehetetlen diagnózist felállítani valakiről, aki 500 éve meghalt, mégis az ADHD magyarázza a legmeggyőzőbben és legkézenfekvőbben, miért volt Leonardónak olyan nehéz befejezni a műveit" - magyarázta a szakember.

Hiányzott belőle a kitartás

Az ADHD magatartászavar jellemzője az állandó halogatás, a feladatok befejezésére való képtelenség, a csapongó gondolatok, valamint a test és szellem nyughatatlansága. A zavart leggyakrabban gyerekkorban ismerik fel, ám egyre több felnőttnél, köztük egyetemistáknál és munkájukban sikeres embereknél is diagnosztizálják. Az ADHD-ról itt olvashat bővebben!

A korabeli feljegyzések szerint a művész feltűnően sok időt töltött tervezéssel, de hiányzott belőle a befejezéshez szükséges kitartás. Az ADHD megmagyarázathatja a firenzei mester temperamentumának bizonyos vonásait és különös, csapongó szellemét. Leonardóra gyerekkora óta jellemző volt, hogy nem tudott kitartóan dolgozni a feladatain. Életrajzírói és kortársai szerint állandóan mozgásban volt, egyik munkáról a másikba ugrott.

Leonardo da Vinci, művész, polihisztor, ADHD, figyelemzavar, hiperaktivitás,
Leonardo da Vincit ábrázoló szobor Milánóban. Fotó: 123rf

Mint a legtöbb ADHD-s, da Vinci is nagyon keveset aludt. Éjjel-nappal folyamatosan dolgozott, gyorsan váltogatva a rövid szunyókálások és ébrenlétek ciklusait. Művésztársai és patrónusai is beszámoltak arról, hogy viselkedése szeszélyes volt, munkáit nem fejezte be. Azonban közvetett bizonyíték is utal arra, hogy Leonardo agya "másképp volt huzalozva", mint az átlag emberé: balkezes és valószínűleg diszlexiás volt, ami szintén jellemző az ADHD-ra. Leonardo elméjének legjellegzetesebb, mégis legkárosabb vonása a mohó kíváncsiság volt, amely kreativitásra ösztönözte, de tönkre is tette a művészt.

Előny és hátrány egyben

Az idegfejlődési rendellenességek kezelésével foglalkozó professzor szerint az ADHD-nak lehetnek pozitív hatásai is, az elme csapongásai például segíthetik a kreativitást és az eredetiséget. Ami azonban előnyös az alkotási folyamat elején, akadálya lehet a megvalósításnak.


"Az uralkodó tévhit szerint az ADHD a rossz magatartású, alacsony intelligenciájú gyerekek között jellemző, akikre zűrös felnőttkor vár. A legtöbb felnőtt azonban, akiket gyógyítok, okos, intuitív gyerek volt, később azonban a depresszió és a szorongás tünetei jelentkeztek náluk, mert nem sikerült kiteljesedniük" - hangsúlyozta a szakember. "Remélem, Leonardo öröksége segít változtatni az ADHD-sok bélyegén" - tette hozzá.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+27, +32 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban szombaton délelőtt erősen vagy közepesen felhős lesz az ég, a Dunántúlon többfelé várható zápor, zivatar.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag