Új betűtípus segíti az egyetemistákat

HáziPatika

Ausztrál kutatók létrehoztak egy betűtípust, amelyet nehezebb elolvasni az átlagosnál, emiatt viszont hatékonyabbá teszi a szövegben rejlő információk megjegyzését. A karakterkészletet bárki ingyenesen letöltheti.

Egy közelmúltbeli kutatás kiderítette, meddig érdemes új nyelveke tanulásába fogni. Részleteket a meglepő eredményekről ide kattintva olvashat.

"A legtöbb betűtípust úgy tervezik meg, hogy egyszerű legyen elolvasni. Éppen ezért szakítanunk kellett a szokásos dizájnelvekkel, hogy megnehezítsük egy kicsit az olvasók dolgát" - fogalmazott az IFLScience-nek nyilatkozva dr. Janneke Blijlevens. A pszichológus néhány kollégájával és dizájnerekkel közösen alkotott meg egy új betűtípust az ausztrál RMIT Egyetemen. Ennek hátterében az állt, hogy korábbi tanulmányok szerint az emberek könnyebben emlékeznek azokra az információkra, amelyek megszerzése érdekében agyuknak extra erőfeszítéseket kellett megtennie. Fontos persze megtalálni a határt, ha ugyanis valamit túl nehéz elolvasni, akkor sokan vagy egyáltalán nem is fognak vesződni vele, vagy egyszerűen csak keveset értenek meg az előttük lévő szövegből.

A Sans Forgetica karakterkészlete jó szolgálatot tehet a memóriánknak
A Sans Forgetica karakterkészlete jó szolgálatot tehet a memóriánknak

A kutatócsapat tehát létrehozott három új, nehezebben olvasható betűtípust, mielőtt azonban megkezdődhetett volna ezek éles tesztelése, kettőt máris elvetettek. Az egyiket azért, mert túl könnyen kiolvashatónak bizonyult, míg a másikat, mert túl átláthatatlanra sikerült. Az arany középutat jelentő opció a Sans Forgetica nevet kapta. Ez az Albion egy módosított változata, amelynek betűi - akárcsak a folyók neve egyes térképeken - enyhén hátrafelé dőlnek, éppen fordítva, mint a hagyományos dőlt formázás esetén, továbbá minden betűből kivettek egy-egy apró részletet.

A tesztelésben összesen több mint 300 egyetemi hallgató vett részt, akik egy olyan szöveget kaptak kézhez, amelynek egyes részei a közismert Arieal, míg a többi részlet Sans Forgetica betűkből állt. Ezután a diákoknak ki kellett tölteniük egy feleletválasztós kérdéssort a tartalomra vonatkozóan. A kísérlet végül statisztikailag szignifikáns különbséget hozott, ugyanis míg az Arial típus esetén a szövegbeli információk 50 százalékát sikerült újra felidéznie a hallgatóknak, addig az új karakterekbe bújtatott mondatok esetén 57 százalékot ért el ez az arány.


Blijlevens kifejtette, hogy a Sans Forgeticát eredetileg olyasminek szánták, ami segítséget jelenthet a hallgatók számára a vizsgára való felkészülésben, pontosabban jegyzetek készítésekor. Gyakorló előadóként azonban a kutató arra vonatkozóan is lát potenciált, hogy a tanárok e betűtípus alkalmazásával emeljék ki a tananyag legfontosabb részleteit, gondolatait. Az alkotók leszögezték, sosem volt céljuk, hogy pénzzé tegyék az új betűtípust, ezt alátámasztandó pedig az egyetem mindenki számára ingyenesen letölthetővé tette a Sans Forgeticát.

Forrás: iflscience.com

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+9, +14 °C

Hazánkban hétfon délelőtt a napos és felhősebb területek egyaránt jelen lesznek, elszórt jelleggel fordulhat elő zápor, néhol zivatar.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag