Testen kívül tartja életben a szívet egy új gép

A "varázsdoboz" segítségével az orvosok a donorból való kiemelés után is életben tudják tartani az értékes szervet, egészen addig, amíg azt meg nem kapja új tulajdonosa.

A Daily Mail értesülései szerint a "heart in a box"-nak nevezett eszköz kiválthatja a hűtőládákat, amelyekkel jelenleg igyekeznek konzerválni a szerveket, amíg egyik helyszínről a másikra szállítják azokat.
A middlesexi Harefield kórház sebészei az elmúlt egy év alatt 25 szívátültetést hajtottak végre, amelyben szerepet kapott az Organ Care System (OCS) nevet viselő szerkezet. A doboz nem csak arra jó, hogy gondoskodjon a szív megfelelő vérellátásáról, de átlátszó borítása segítségével arra is lehetőséget kínál, hogy a transzplantációt végző orvosok szemrevételezzék, hogy valóban alkalmas-e a beültetésre.

Az OCS az emberi testben megfigyelhető körülményeket biztosít a szervnek és oxigéndús vért pumpál rajta keresztül. Segítségével a hűtéses módszer 3-4 órájával szemben akár 8 órán keresztül is életben tartható testen kívül.

Tovább tudják őrizni a donorszerveket

Tovább tudják őrizni a donorszerveket

A módszer segítségével már most sikerült megakadályozni, hogy néhány beteg nem megfelelő szívet kapjon, ezáltal nem kellett feleslegesen kockára tenni az életüket. Az eddigi szűkös időkeret azt is jelentette, hogy az orvosoknak sokszor már azelőtt meg kellett kezdeni a páciens sebészeti "feltárását", hogy maga a donorszerv megérkezett volna a kórházba. Ez különösen fontos azoknál a betegeknél, akiket műszívvel tartanak életben. A szűk keresztmetszet miatt sokszor akár az is dönthet egy-egy szerv jövendőbeli gazdájáról, hogy ki az, aki hamarabb kerül kés alá.

Nagy-Britanniában 2010 és 2013 között 271 szívritmus-szabályzót ültettek be rászorulók szervezetébe, ugyanezen idő alatt azonban csupán 47 szívátültetésre kerülhetett sor. Amióta a Harefield kórház elkezdte hasznáni az OCS-t, 17 érintettet tudtak megműteni, szemben azzal a héttel, akik az előző három évben estek át hasonló beavatkozáson.

"Az eszköz óriási előnye, hogy jóval több beteget tudunk ellátni, nagyobb távolságból is tudunk donorszervet hozni, a páciensek pedig kevesebb időt töltenek az intenzív osztályon és a lábadozással is" - magyarázta Andre Simon a kórház transzplantációs igazgatója. "Emellett a műtétek utáni szívproblémák számát is hatékonyan csökkentettük."

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+6, +11 °C

Délelőtt az ország nagy részén gyengén felhős marad az ég, az északi tájakon növekedhet és vastagodhat meg a fátyolfelhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag