Tényleg korábban halnak a balkezesek?

HáziPatika

Korábban több kutatás is arra jutott, hogy a balkezes emberek korábban halnak, mint a jobbkezesek. Mi igaz mindebből?

Világszerte tízből nagyjából kilenc ember jobbkezes, a lakosság csupán 10-12 százaléka tartja a bal kezét ügyesebbnek. Hogy miért létezik ez az eltérés az emberek között, pontosan még mindig nem lehet tudni, többféle teória is született ugyanakkor a témában. Azt is több kutatás vizsgálta, hogy egy adott személy egészségét, akár élethosszát mennyiben befolyásolja, hogy jobb- vagy balkezes. Ezeket összegezte a Telex is egy friss cikkében.

Meglepő tények a balkezességről

Egy kutatás szerint többen születnek balkezesnek, jelentős részük élete során azonban átszokik a jobbkezességre. És még számos izgalmas tényről tudunk a témában - kattintson!

Több tanulmány is vizsgálta, hogy a balkezesség áll-e bármilyen összefüggésben különféle betegségekre való hajlammal, az intelligenciával, vagy akár az ember fizetésével. Ezeket azonban számos más tényező is befolyásolhatja együttesen, ami miatt nehéz megállapítani, hogy a balkezességnek például a családi háttéren, iskolázottságon és szociális helyzeten túl mekkora szerepe lehet a meggazdagodásban. 

Csupán az emberiség 10-12 százaléka tartozik a balkezesek táborába. Fotó: Getty Images
Csupán az emberiség 10-12 százaléka tartozik a balkezesek táborába. Fotó: Getty Images

Ehhez hasonló fontos tudományos módszertani tanulságot hordozó eset az is, amikor a nyolcvanas évek végén, illetve a kilencvenesek elején két vizsgálat is kihozta, hogy a balkezesek jelentősen korábban, átlagosan 9 évvel korábban halnak meg, mint a jobbkezesek. A tanulmányokat a legnagyobb presztízsű tudományos szaklapok, a Nature, illetve a New England Journal of Medicine jelentették meg. A BBC cikkében nyilatkozó szakember szerint ez a különbség olyan mértékű az egészségünkre nézve, mintha a balkezesség felérne napi 120 cigaretta elszívásával. A vizsgálatot Kaliforniában végezték, ahol az elhunytak adatbázisa nyilvános, így egyszerűen összevetették, hogy az adott személynek melyik keze volt dominánsabb és meddig élt. Így jött ki a 9 év különbség a jobbkezesekhez képest.

Számítási hiba áll a nagy különbség mögött

Az adatokat ugyanakkor jelentősen torzítja, hogy a 19. század elejétől kezdve, 50 év alatt öt-hatszorosára nőtt az ismert balkezesek száma. Egyrészt egyre gyakrabban ismerték ezt fel, másrészt pedig többen is merték felvállalni, hogy nem a jobb kezük az ügyesebb. Régen ugyanis a balkezesség komoly stigma volt, természetellenesnek, ördögtől valónak tartották ezeket az embereket, de később is egyfajta fogyatékosságként tekintettek az állapotra. Ezt tükrözi például a régen a balkezes szinonimájaként használt "suta" kifejezésünk, vagy az angolban a sinister (gonosz, ördögi, baljóslatú) szó, amely a latinból jön, és ott szó szerint azt jelenti, hogy bal oldali. Emiatt a balkezes gyerekeket kiskoruktól kezdve megpróbálták átnevelni, hogy a jobb kezüket használják. 


A kutatás a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján zajlott, tehát az akkoriban meghalt emberek között elég sok volt az 1920-as évek előtti születésű (vagyis az akkori 70 év feletti korosztály). Közöttük pedig elég sok volt az olyan, aki balkezesnek született, csak gyerekkorában átnevelték, és erről a családjuknak fogalma sem volt - vagyis jobbkezesként lettek az adatbázisban elkönyvelve. Így ők a jobbkezesek átlagéletkorát tornázták feljebb, míg a másik oldalon a hiányuk miatt a balkezesek átlagéletkora csökkent le, a két csoport közötti jelentős különbség így jött létre.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+10, +16 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szerdán délelőtt tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, elszórtan eső, zápor is kialakul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag