Szerveinknek és sejtjeinknek is van nemük

Londoni kutatók szerint szerveink egyaránt lehetnek hím- és nőneműek. Az Imperial College London szakértői a Nature szaklapban publikálták eredményeiket, szerintük ez a jelenség is állhat amögött, hogy egyes férfiaknak és nőknek más jellegű gyógymódok lehetnek szükségesek.

A kutatást vezető Irene Miguel-Aliaga és társai abból a kérdésből indultak ki, hogy vajon csak nemi szerveink sejtjei "ismerik" nemi identitásukat vagy ez szervezetünk többi sejtjére és szervére is igaz-e. A kutatást legyekkel végezték. Olyan genetikai módszerekkel dolgoztak, amelyekkel az egyes sejtekben ki- és bekapcsolhattak egyes géneket, ezáltal "férfiasítani", illetve "nőiesíteni" tudták ezeket.
Amikor az egyes sejtek "nemet kaptak", tulajdonságaik is megváltoztak: a női sejtek például jobban, gyorsabban tudtak sokszorozódni, ennek hatására például a nőstény legyek emésztőrendszere is megváltozott, megnőtt a szaporodás érdekében. Hasonló változás biztosíthatja az embereknél az anya és a magzat optimális táplálékellátását, így nem is csoda, hogy a nőknek nem kell "két emberre valót" enniük.

Másképp hat a nők és a férfiak bélrendszerére a diéta

A férfiak és a nők bélrendszerében élő mikrobák másképp reagálnak az étrendi változásokra. Texasi kutatók azt is kimutatták, hogy az egereknél nincs ekkora különbség, ezért a jövőben nem feltétlenül egereken kell kikísérletezni az újfajta diétás orvosi terápiákat. Kattintson!

Érdekes módon a sejtek neme visszafordítható volt: miután a bélben "férfiasították" a kutatók az őssejteket, három hét alatt, a bélrendszer átállt a hímek szervezetében tapasztalható kisebb méretre.

Azt már korábban is tudtuk, hogy a gerincesek nemi szervei átalakíthatók: az egerek petefészek- és heresejtjei könnyen átalakulhatnak egy egyszerű genetikai beavatkozás hatására. Ebből arra következtethetünk, hogy a nemi szervek sejtjei folyamatosan kapják az információt a szervezetből, hogy milyen nemük van.

A kutatók szerint sejtjeinknek is külön neme van

A kutatók szerint sejtjeinknek is külön nemük van

A brit kutatók most tapasztalták először azt, hogy ez a formálhatóság a nemi szerveken kívül is tapasztalható a szervezetben. Ráadásul, ahogy ezt a kutatók elmondták, korábban azt hittük, hogy a női és férfi szervezet csak a bennük áramló különböző hormonok, az ösztrogén, illetve a tesztoszteron hatására viselkedik másképpen.

Az azonban már meglepő lehet, hogy az olyan szervekben, amelyek mindkét nemnél megtalálhatóak - például a béljáratban - a nemi különbségek megmaradnak, ez pedig nem hormonok vagy az egyedfejlődés hatására alakul ki így.

Miguel-Aliaga és társai úgy vélik: olyan nemváltó mechanizmust találtak, amely több szervünkben, szövetünkben és sejtünkben munkálkodik, mint azt korábban gondoltuk volna - konkrétan a vizsgált legyek minden egyes sejtjének külön szexuális identitása van. Ez pedig nem csupán a legyekre, hanem az emberi szervezetre is ugyanúgy igaz lehet. A kutatócsoport három olyan gént fedezett fel a legyek béljáratában, amelyek nagy szerepet játszanak ezen folyamatban, most azt kutatják, hogy ezek a szervezet más szerveiben megtalálhatóak-e, illetve vannak-e hasonló működésű gének máshol a legyek szervezetében. Ez a kutatás már csak azért is izgalmas, mert ezen három génnek az emberi szervezetben is megvannak a hasonló működésű hasonmásaik.

Forrás: Science Daily

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+9, +14 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a párásság és a ködfoltok általában megszűnnek, de néhol csak nehezen kezdenek oszlani.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag