Stimulálja az agyat a villámrandi

A villámrandizás fokozza az agy különböző területeinek, többek között a döntéshozatalért és a szociális nyomás felismeréséért felelős régiók működését.

"A pszichológusok régóta tudják, hogy az emberek gyakran rendkívül gyorsan, korlátozott információ (például csupán a megjelenés) alapján alkotnak véleményt másokról" - nyilatkozta John O'Doherty, a Kaliforniai Műszaki Egyetem (CalTech) pszichológus professzora. "Arról azonban csak nagyon keveset tudunk, hogyan működnek ezek a folyamatok valódi, következményekkel is járó szociális interakciók során, például ha valakiről gyorsan kell eldöntenünk, hogy szeretnénk-e randevúzni vele, vagy sem. A döntéshozatal közben lejátszódó agyi folyamatokról pedig egyáltalán semmit nem tudunk."
A mostani kutatás során O'Doherty és kollegái egy sor kísérletet végeztek el 39 heteroszexuális férfi és nő segítségével, akiknek néhány kép és egy gyors találkozó alapján kellett eldönteniük, találkoznának-e máskor is szívesen az ellenkező nemhez tartozó másik féllel.

Agyi vizsgálatok során kiderült, hogy a vonzónak talált emberek esetében a résztvevők agyában fokozódott a paracinguláris kéreg aktivitása, ami a dorsomediális prefrontális kéreg része és fontos szerepet játszik a döntéshozatalban. Korábbi kutatások során kiderült, hogy a paracinguláris kéreg elsősorban akkor aktiválódik, ha az emberek különböző lehetőségeket mérlegelnek.

Kiderült továbbá, hogy ha a résztvevők valaki olyannal találkoztak, akivel szívesen randevúztak volna, de akit a többi résztvevő nem talált olyan vonzónak, akkor az agy rostromediális prefrontális kérgének az aktivitása nőtt meg, ami szintén a dorsomediális kéreg része. Ez a régió főként akkor aktiválódik, ha mások véleményét, illetve személyiségjegyeit hasonlítjuk össze sajátunkkal, illetve ha hasonlóságokat keresünk saját magunk és a másik ember között.

Ezek alapján világos, hogy az emberek nem csak a fizikai vonzerőt veszik figyelembe ismerkedéskor, hanem a kapcsolódási pontokat és hasonlóságokat is keresik a potenciális partnernél. "Kutatási eredményeink alapján egyértelmű, hogy a dorsomediális prefrontális kéreg két régiója fontos szerepet játszik az első benyomások kialakulásában" - mondta O'Doherty.

A kutatás részletes leírása a Journal of Neuroscience című tudományos szaklap e havi számában olvasható.
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+12, +17 °C
Minimum:
+4, +9 °C

Hazánkban kedden délelőtt eleinte változóan felhős lesz az ég és a nap is kisüt, majd egyre több felhő érkezik.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag