Nem maradhat egyedül a nő, ezért lép félre

A monogám életvitel a modern kor velejárója, őseinket azonban jóval szabadosabb életmódra kényszerítették a nehéz életkörülmények. Az afférok belénk vannak kódolva, egyfajta vésztartalék gyanánt, hogyha a kapcsolatunk nem működne.

A fejlett világ jelentős részében már évszázadok óta a monogám párkapcsolat a társadalmilag elfogadott, míg a rendszeres félrelépőket legalább rossz szemmel illeti a közösség. Megszámlálhatatlan generációval korábban, őseink életmódja viszont egészen más volt, ők nem fogadtak örök hűséget az életük végéig. Már csak azért sem, mert az életük vége jóval korábban eljött, mint azt manapság megszokhattuk: mikor a betegségek, a rossz életkörülmények és az elégtelen táplálkozás miatt az emberek még alig élték meg a 30 évet, a fajfenntartás felülírta a monogámia elveit. A férfiaknak az utódnemzés, a nőknek a szülés volt mielőbbi feladat, és mindkettőhöz a megfelelő párt kellett megtalálni viszonylag rövid idő alatt. Ilyenkor nem csak a férfiaknak kellett szorgosan szórni a magvakat, de a nők számára is kellett "vésztartalék", ha az eredeti párral nem lenne sikeres a kapcsolat.
Az afférok egyfajta párkapcsolati biztosítékot jelentenek a nőknek

Az afférok egyfajta párkapcsolati biztosítékot jelentenek a nőknek

A Texasi Egyetem kutatói arra keresték a választ, hogy a társadalom fejlődésének kötelező velejárója-e a monogám párkapcsolat. Az előzmények ismeretében elsősorban abból a hipotézisből indultak ki, hogy az embereknek szükségük van folyamatos párcserékre, hogy az ideális, legjobban funkcionáló kapcsolatot ki tudják alakítani. Arra jutottak, hogy az emberekbe genetikailag kódolva vannak az afférok, melyek egyfajta "párkapcsolati biztosítékként" funkcionáltak számukra. Erre a korai időkben a nőknek volt különösen nagy szükségük, mivel ők jobban függtek a csoporttól, amiben éltek, egyedül kisebb esélyük volt a természet viszontagságaival szemben. Talán ezért is élhet a sztereotípia, hogy a gyengébb nem csalfább. "Az eredeti társ elhagyhatta, meghalhatott, vagy a kapcsolattal járó értékeiből veszíthetett, ezért a nőnek szüksége volt alternatívára, hiszen nem maradhatott egyedül" - vélekednek a kutatók.

Hatmillió évvel ezelőtti őseink péniszét még elszarusodott tüskék borították, amely a megtermékenyítésben segítette őket. Miért nincs erre már szükségünk? Az alábbi cikkünkből kiderül!

A monogámia felé a letelepedő ember tette meg az első lépéseket. Ahogy a vadászó-gyűjtögető életmódról az emberek elkezdtek átállni a mezőgazdálkodására, a nagyobb populációk miatt a szexuális úton terjedő betegségek továbbadásához is tér nyílt. Ez megmagyarázhatja az olyan társadalmi normák felé való elmozdulást, amelyek az egy szexuális partnernek kedveztek a többel vagy a sokkal szemben. Ha a populáció mérete megnőtt, a szexuális úton terjedő betegségek miatt csökkent a termékenységi ráta, ha a férfiaknak több partnerük volt. Ezért a párzási viselkedés úgy változott, hogy az előnyösebb legyen a csoportnak, azaz a monogámia került előtérbe.
Forrás: Independent
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
, °C
Minimum:
, °C

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag