Nem biztos, hogy segít az antioxidáns a tumoros betegségben szenvedőkön

Egy friss tanulmány szerint sok emlőrákban szenvedő nő szed antioxidáns tartalmú étrend-kiegészítőket a rákkezelés alatt annak ellenére, hogy ennek következményeiről nem sokat tudunk.

A CANCER szakfolyóirat július 15-i számában megjelenő tanulmány szerint további kutatásokat kellene folytatni annak meghatározására, milyen hatást gyakorolnak az antioxidáns tartalmú kiegészítők az emlőrákos betegek egészségére és túlélésére.

Az antioxidáns kiegészítők közé tartozik a C-vitamin, az E-vitamin, a béta-karotin és a szelén, melyeket önálló kiegészítők, valamint multivitamin készítmények tartalmaznak. Sok emlőrákban szenvedő beteg hiszi azt, hogy az antioxidáns kiegészítők megóvják őket az emlőrák-kezelés mellékhatásaitól, segítenek megelőzni az emlőrák kiújulását, és javítják általános egészségi állapotukat. A rákkezelés alatt az antioxidánsok szedéséről azonban alig tudunk valamit, és az eddig megjelent eredmények vegyesek. Néhány orvos szerint az antioxidánsok valójában gátolják a besugárzást és bizonyos fajta kemoterápiákat, amelyek gyakran reaktív oxigén származékok (ROS), a sejtfejlődésben kulcsszerepet játszó rendkívül kisméretű molekulák létrehozásával támadják a daganatos sejteket.

Az amerikai Columbia Egyetem Mailman Közegészségügyi Iskolájának kutató által vezetett vizsgálatba bevont 764 beteg közül 663 nő számolt be arról, hogy kemoterápiát, sugárzást vagy hormonterápiát kap emlőrák ellen. A 663 nő közül 60 százalék szedett saját bevallása szerint antioxidánsokat az emlőrák kezelés alatt. Az antioxidáns használók körülbelül 70 százaléka alkalmazott magas dózist, tehát többet, mint amennyit a néhány multivitamin tartalmaz.

"Mivel ilyen gyakori az antioxidánsok (gyakran magas dózisú) használata az emlőrák kezelés alatt, további kutatásokat kell végezni az antioxidánsok étrendi kiegészítőként való alkalmazásának hatásáról az emlőrák kimenetelére vonatkozóan" - állítják a szerzők.

Forrás: Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció