Mikor jön a menopauza? Pontosan megmondja egy új hormon

Az Anti-Müllerian hormonnak (AMH) életkorra jellemző szintje előrejelzi, mikor kerülnek a nők változókorba. Ennek segítségével könnyebbé válik majd a családtervezés, vélik a hollandiai Utrechti Egyetem Egészségügyi Központjának szakemberei.

A nők általában 40 és 60 éves kor között lépnek be a menopauza időszakába. Ennél körülbelül 10 évvel korábban már a nők nem tudnak spontán teherbe esni. Ez már akár 30 éves korban is bekövetkezhet. Ha figyelembe vesszük, hogy a karrier miatt egyre későbbi életkorra toljuk a családalapítást, a nőknek fontos tisztában lenniük termékeny időszakuk hosszával.

Egy vizsgálatban a kutatók 257 nőt követtek 11 éven át. AMH-szintjüket összevetették menopauzájuk időpontjával, ez alapján egy olyan modellt alkottak, melynek segítségével megbecsülhető a menopauza időpontja.

Az életkor és az AMH-szint ismeretében megjósolható a menopauza bekövetkezésének egyéni időpontja. Például, ha valakinek 30 éves korában az AMH koncentrációja 0,15 ng/ml-hez közeli értéket mutat, 48,8 éves korában fog menopauzába kerülni, míg 4,38 ng/ml-es értéknél 55,3 éves korban. Az eredményeket csak megfelelő standardizációt követően lehat majd a klinikai gyakorlatba is bevezetni.

A kísérletek Frank Broekmans és Bart Fauser nőgyógyász professzorok vezetésével folytak. "A nők gyakran addig halogatják a gyermekvállalást, amíg szakmai karrierjük kiteljesedik. Addigra sokuk számára már igen nehézkes a teherbeesés" - magyarázták a kutatók. "Épp ezért nagyon fontos számukra, hogy hány éves korukig maradnak termékenyek. Tudomásunk szerint ez az első olyan vizsgálat, mely a nők számára egyénileg jósolja meg termékenységük és változókoruk időpontját."

Azon nők számára, akikről kiderül, hogy petefészkeik korán ki fognak merülni, lehetővé válik, hogy petesejtjeiket lefagyasztassák. Ily módon akkor is teherbe tudnak esni, ha természetes úton már nem tudnak megtermékenyülni. A holland egyetemen lehetőséget teremtenek ezen nők számára petesejtjeik lefagyasztására és tárolására.

A közlemény online jelent meg a Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism folyóiratban.

Animáció: HáziPatika.com

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: