Megvéd az ösztrogén a Parkinson-kórtól?

Demetrius Maraganore, a Mayo Klinika neurológusa szerint az ösztrogénnek fontos szerepe van a Parkinson-kór kialakulásának megelőzésében.

Az amerikai Rochesterben a Mayo Klinika kutatói úgy találták, hogy háromszor nagyobb eséllyel betegszenek meg Parkinson-kórban azok a nők, akiken hysterectomiát, műtéti méheltávolítást végeztek. Ugyanakkor azok, akik a menopauza után ösztrogénkezelést kaptak, 50 %-kal kisebb számban érintettek a kór megjelenésében.
A kutatók eredményeiket a Movement Disorders című orvosi szaklap 2001. szeptemberi számában publikálták. Demetrius Maraganore, a Mayo Klinika neurológusa, a tanulmány egyik szerzője szerint az ösztrogénnek fontos szerepe van a Parkinson-kór kialakulásának megelőzésében.
A tanulmányban hetvenkettő, 1976 és 1995 között Parkinson-kórban megbetegedett nőbeteg adatait hasonlították össze abból a szempontból, hogy hány éves korban és milyen okból - természetes vagy mesterséges módon, méheltávolító műtét következtében - következett be a menopauza, és hogy kapott-e a beteg hormonpótló kezeléssel ösztrogént.
Lényegében a Mayo Klinika vizsgálta először a műtéti méheltávolítás és a Parkinson-kór kialakulása közti összefüggést. Így eredményeik közreadásától egyelőre nem az orvosi gyakorlat megváltozását várják, hanem azt, hogy további, részletes kutatások a gyakorlat számára is használható eredményeket hozzanak. "Kutatási eredményeink nyomán nem szabad, hogy egy asszony elutasítsa a méheltávolító műtétet, ha kezelőorvosa ezt feltétlenül szükségesnek tartja". - int az orvos. "A Parkinson-kór kialakulásának még hysterectomia esetén is nagyon kicsi az esélye. A jövőben azonban eredményeink fontosak lehetnek annak eldöntésében, hogy egy adott beteg kapjon-e hormonpótló kezelést vagy sem. Hiszen ilyenkor a kezelés valamennyi előnyét és hátrányát mérlegelni kell." - mondja Dr. Maraganore.

A Mayo Klinika kutatói korábban azt találták, hogy a férfiak egyértelműen hajlamosabbak a Parkinson-kórra, amely tény szintén alátámasztja az ösztrogénnek a betegség megelőzésében játszott szerepét. Korábban a jelenséget a férfiakat érő munkahelyi hatásoknak, vegyszereknek tulajdonították. Komolyan felvetődik tehát a lehetőség, hogy a jövőben ösztrogénpótlással kellene kezelni a parkinzonos nőbetegeket, ill., hogy a kezeléssel meg lehetne előzni a betegség kialakulását a veszélyeztetett nőknél. Bonyolultabb kérdés, hogyan alkalmazható a felfedezés a férfiak kezelésében, de remélhetőleg a jövőben erre is születik válasz.

Forrás: Mayo Clinic News Release

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+15, +20 °C
Minimum:
+2, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt alapvetően napos időre készülhetünk, de helyenként fátyolfelhők is lesznek az égen.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag