Megfejtették a hirtelen szívhalál okát

Sikerült leírni a sportolók eddig megmagyarázhatatlan hirtelen szívhalálának mechanizmusát. Az új felfedezés szerint egy mellkast érő erőteljes és igen szerencsétlen időpontban bekövetkező ütés okozza. De hogyan?

A keleti harcművészeteket övező legendákban ismert a halálos érintés fogalma, amikor látszólag sérülés okozása nélkül lehet végzetes támadást intézni a küzdő fél ellen. Az ilyen ütést azonban az orvostudomány is ismeri Commotio cordis néven, és az erős testi kontaktussal járó csapatsportokban jó pár esetet feljegyeztek bekövetkezésére. Csak nem értették, hogy mi történik. Eddig.

A hirtelen szívhalál kockázata férfiak és fiatal sportolók esetében magasabb. Részletek itt.

Úgy gondolják, hogy a Commotio cordis ugyan ritka esemény, de a fiatal, egyébként egészséges sportolók között mégis ez a hirtelen szívhalál egyik leggyakoribb oka. A kockázat akkor emelkedik igen magasra, ha a kontaktus csak nagyon rövid ideig tart, de kifejezetten intenzív, és a mellkast éri. Állatkísérletek során korábban kimutatták, hogy a szívműködés normális ciklusában az időablak, amelyben a Commotio cordis hirtelen halálhoz vezethet, nagyon rövid: csak körülbelül 20 milliszekundum, vagyis a normál kardiociklus 2 százaléka. Körülbelül egy szempillantás tizedrésze. Ezért így elveszíteni az életet rendkívüli balszerencse. Emlékezetes, hogy a francia blogger, Rebecca Burger egy felrobbanó habszifon ütése miatt halt meg ilyen módon.

A kontakt sportokban különösen magas a Commotio cordis kockázata
A kontaktsportokban különösen magas a kockázata

A Commotio cordis sejtszintű mechanizmusát sikerült most tisztázni, és feltárni, hogy az úgynevezett ioncsatornák játszanak benne fontos szerepet. Ez olyan membránfehérjék aktiválását jelenti a szívizomsejtekben, amelyek fizikailag stimulálják az új "kóros" hullámot. Ha - és csak akkor - ez a stimulus pontosan a megelőző hullám szélén jön létre, akkor körkörös áramok alakulnak ki, amelyek megakadályozzák az összehangolt szívverést. A tanulmány eredményeit a Circulation: Arrhythmia és Electrophysiology folyóirat jelentette meg.

Megelőzhető a hirtelen szívhalál? Részletek itt.

A tanulmány vezetője, Peter Kohl, az Oxfordi Egyetem vendégprofesszora, a Freiburg Egyetem Kísérleti Kardiovaszkuláris Intézetének igazgatója kifejtette: "munkánk megmutatja, hogy van egy kritikus ablak, amelyben a Commotio cordis befolyásolhatja a szív ritmusát, amelyet azonban korlátoz az idő, valamint egy meghatározott helyhez is kötődik. Mivel a megelőző normális szívütés hulláma a szívfelületen mozog, a mindennapi életben a mellkast érő ütésnek általában nincs következménye."


Azaz nem mese, hogy ha valakit mellkasának meghatározott pontján kellő erejű, de igen rövid ideig tartó ütés ér szívverésének bizonyos - a szempillantás töredékéig tartó - szakaszában, akkor az ütést elszenvedő személy meghalhat. A kontaktsportokban pedig, ahol gyakoriak a gyors és intenzív ütközések, a veszély oly mértékben megnövekedik, hogy fiatal életek elvesztésén át láthatóvá is válik.

Forrás: Oxfordi Egyetem

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+4, +10 °C
Minimum:
-7, -1 °C

Hazánkban szombaton délelőtt változóan felhős égre számíthatunk, délen lesz a több, északon a kevesebb felhő, csapadék nem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag