Már múzeuma is van a Szent János Kórháznak

Különleges gyűjtemény a János Kórházban

Október 21-én került sor a Szent János Kórház Múzeumának átadására. Az intézmény idén ünnepli 300. születésnapját, hiszen az elődnek tekintett 1710-ben alapított Széna téri kórházból az orvosi gárda átköltözött az 1898-ban megnyílt új épületekbe.

A Múzeum kialakítására egyszer már történt kísérlet 1996-ban, amikor az "új" kórház alapkőletételének 100. évfordulóját ünnepelték. Az akkori ápolástörténeti tárlat, melyen ampullák, fecskendők mellett a magyarországi ápolórendek öltözetét bemutató 23 bábú is helyet kapott, azonban nem maradhatott hosszútávon a kórházi kápolna egyik folyosóján, mivel nem voltak ideálisak a körülmények.

Dr. Katona József főorvos, aki 1973 óta dolgozik a kórházban, vette vállára a nemes feladatot, hogy új helyet keressen a tárlatnak, és saját, több évtizedes gyűjtőmunkájának kis csodáival is gyarapítsa. Így került be sok különleges orvosi műszer - régi sterilizátorok, fogók, sztetoszkópok, fecskendők, gyógyszerek, gyógyszeres dobozok, vagy a főorvos úr nagypapájának mai napig működő lázmérője a 20-as évekből a kiállításba.

TIPP

Elindult az Év Kórháza szavazás, voksoljon Ön is a Fővárosi Önkormányzat Szent János Kórháza és Észak-budai Egyesített Kórházaira.


Egy igazi kuriózumot is megvizsgálhattak az érdeklődők, a két világháború közti időszakból származó kicsinyített szétszedhető műtőasztalt. Ezzel mutatták be a cégek, milyen terméket szeretnének eladni. Dr. Pintérné dr. Gönczi Ágnes főigazgató asszony, akinek a támogatásával alakult az új helyszín, megköszönte a főorvos úr kitartó munkáját, és további segítséget ígért a bővítéshez.

A kórházi betegápoláshoz 1948-ig szervesen hozzátartoztak a segítő rendek. A Szent János Kórházban a Szt. Vince apácarend tagjai dolgoztak. Egyikük, a 92 éves Visy Klára vincés nővér még ma is jó egészségnek örvend, és részt vett a megnyitón. Mesélt a munkájukról, amit novíciusként végzett 1940 nyarán, az emberi légkörről, amit az orvosok és a nővérek között tapasztalt, és a korabeli nővér-ruha és a mai viselet közti különbségekről is. Rendük 37 kórházban teljesített szolgálatot, de mára már sajnos akadozik az utánpótlás, ami a több évtizedes üldöztetés következménye is.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+15, +20 °C
Minimum:
+2, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt alapvetően napos időre készülhetünk, de helyenként fátyolfelhők is lesznek az égen.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag