Kit ünnepel a Google a mai logójában?

148 éve ezen a napon született Karl Landsteiner, aki először állapította meg, hogy az embereknek különböző vércsoportjuk van. Felfedezése Nobel-díjat ért, és azóta emberek milliói köszönhetik neki életüket. Ma a Google is őt élteti.

A vércsoport szerinti kategorizálás a mai gyógyászat alapját képezi, hisz egy baleset vagy komoly műtét esetén elengedhetetlen tudni, hogy a beteg milyen típusú vérből kaphat. A huszadik század elejéig ilyen csoportosítást nem tartottak nyilván, és bár vérátömlesztést akkor is alkalmaztak a sérülteknél, az egyeseknek gyógyulással, másoknak halállal járt.

Majomtól származik az Rh-jelölés

Ezt a problémát vizsgálta egy osztrák orvos-biológus, Karl Landsteiner, amikor 1901-ben felfedezte a vércsoportokat. Az ő nevéhez köthető az ABO, illetve az Rh-rendszerek kidolgozása, ez utóbbit Alexander S. Wiener gyógyszerésszel dolgozták ki. Az ABO-rendszer alapja, hogy az emberek fenotípus szerint 4 vércsoport valamelyikébe tartoznak: A, B, AB, 0. Az A és B betűk két antigént jelölnek, míg az 0-s vércsoportú embereknek ezek egyike sem található meg a vörösvértesteken. A véradás során ezeket veszik figyelembe, senki sem kaphat olyan vért, amiben számára idegen antigén található. Ezért az AB-s abban a szerencsés helyzetben van, hogy mindenkitől kaphat, míg az 0-s csak az 0-stól.

Újabb lépést az RhD antigén felfedezése jelentett, amelyet bundermajmok (más néven rhesusmajmok, innen ered egyébként az Rh betűpár) véréből mutattak ki elsőként 1937-ben. HA az ember vérében ez az antigén megtalálható, úgy Rh+, hogyha nem, Rh- jelölést alkalmaznak. Véradásnál ez az antigén jelenléte is mérvadó.

Vércsoportok szerinti randevúk

Tudja-e Ön, hogy a nullás vércsoportú emberek körében nagyobb a gyomorfekély gyakorisága? Pedig valóban így van, bár még nem tudjuk pontosan az okát. Adamo teóriájáról az alábbi cikkünkben olvashat!

A vércsoportok szerepe már tisztázott, kialakulását azonban továbbra is homály fedi. Az egyik elmélet szerint - amelyet Peter D'Adamo professzor tett ismertté - a vércsoportok az evolúció különböző stádiumaiban alakultak ki, és azért léteznek, mert az általános egészségi állapotunk függ tőlük. A professzor könyve szerint minden vércsoporthoz tartozik egy ideális diéta is, amely az ideális testsúly és az egészséges életmód kulcsa. A vércsoportok evolúciós mivoltát igazolja az a tény is, hogy az utóbbi évtizedekben egyre több összefüggést találnak egyes vércsoportok és bizonyos betegségek között (például az 0-s vércsoportúak hajlamosabbak a fekélyekre, de védettebbek a maláriával szemben). Az emberiség korai szakaszában valószínűleg jóval több vércsoport is létezett, ezek azonban kihaltak, mert bizonyos betegségekkel szemben nem voltak kellően ellenállóak.
Japánban népszerű az az elképzelés is, hogy a vércsoportok meghatározzák bizonyos személyiségjegyeinket is, és figyelembe kell venni többek között a párválasztás alkalmával. Bizonyos óvodák vércsoportok szerinti oktatási terveket alakítottak ki, és a sportolók felkészítése is ezt figyelembe véve történik.
Karl Landsteinert ünnepli a Google is

Karl Landsteinert ünnepli a Google is

A bécsi egyetemről az USA-ba emigrált tudós egész életét a tudománynak szentelte: 75 éves korában, 1943. június 26-án a laboratóriumában érte a halál. Születésének évfordulója alkalmából a Google is megemlékezett a kiváló professzorról, aki új korba léptette az orvostudományt, és milliók életét mentette meg.

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +22 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a napsütés hatására gyorsan melegszik a levegő, de közben gomolyfelhők is képződnek.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag