Kiderült, hogy miért van szemöldökünk

HáziPatika

Több elmélet is létezett már a szemöldökünk és a szemöldökcsontunk szerepére. A legújabb vonatkozó kutatás választ találhatott a kérdésre.

Az első emberek koponyacsontját vizsgálva a laikus szemnek is feltűnhet az erős, előreugró szemöldökcsont. Ennek pontos szerepét régóta kutatják a szakemberek, pontosan azonban máig nem sikerült tisztázni, hogy ez a koponyaforma milyen evolúciós előnyökkel szolgált. A Yorki Egyetem munkatársai erre keresték a választ, amely reményeik szerint magyarázatot adna arra is, hogy az évezredek folytán miért "simult ki" az ember homloka.

Csodás mosolya volt az ősembernek

Az élelmiszer-feldolgozó ipar folyamatai megváltoztatták az emberi száj baktériumflóráját, ami krónikus problémákhoz vezetett - derül ki egy friss tanulmányból, amely szerint őseink sokkal egészségesebb fogazattal büszkélkedhettek, mint mi. Kattintson a részletekért!

Az Index cikke szerint a kutatók mérnökök által használt számítógépes modelleket alkalmaztak a Kabwe-1 névre elkeresztelt leleten. A koponya felépítését a szoftver úgy vizsgálta, ahogy a hidak és épületek struktúráját szokták, ilyen módon pedig háromféle elmélet valóságalapját is megvizsgálhatták a szemöldökcsont szerepével kapcsolatban. 

Fontosabb szerepe lehet a szemöldöknek, mint hittük

Az egyik ilyen elképzelés szerint a kiugró szemöldökcsontnak az agy és a szemgödrök közti terület kitöltésében van szerepe. A szoftver szerint ugyanakkor az elmélet nem állja meg a helyét, a koponya kialakításának nincs ilyen szempontból feladata. Arra is gondoltak, hogy a szemöldökcsont mérete valamilyen módon csökkenti az állkapocs terhelését a táplálkozás közben. Ennek alapja, hogy az ősember étrendjét nagyrészt feldolgozatlan és erősen rostos táplálékok alkották, amelyeket sokáig és erősen kellett rágnia, mielőtt lenyelné. A számítógépes program viszont ezt sem erősítette meg.

A szemöldöknek a kommunikációban is fontos szerepe van
A szemöldöknek a kommunikációban is fontos szerepe van

A kutatók ezután abból az ötletből indultak ki, hogy a szemöldökcsont eltűnésének nem mechanikai, sokkal inkább szociális okai voltak. A csont visszahúzódásának és az arc kisimulásának köszönhetően ugyanis az emberek sokkal kifinomultabb arcjátékkal tudtak kommunikálni társaikkal: a változás lehetővé tette, hogy szemöldökünket szabadabban mozgassuk, és például összehúzhassuk, ha haragosak vagyunk, vagy felhúzhassuk, ha kíváncsiak. 


Az egyetem munkatársai most arra keresik a választ, hogy melyik folyamat indulhatott előbb: a szemöldökcsont visszahúzódásával vált lehetővé a szélesebb mimikai paletta, vagy csak azok maradtak életben, akik hatékonyabban tudtak szótlanul, csak az arcukkal kommunikálni, így a csont évezredek alatt egyre kisebb lett.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +35 °C
Minimum:
+17, +23 °C

Hazánkban kedden délelőtt alig lesz felhő az égen, csapadékra nem kell készülni.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag