Károsodott szívszövetet hoztak helyre őssejtekkel

Kutatók arról számoltak be, hogy eddig egyedülálló módon a beteg saját szívéből kinyert őssejtek felhasználásával sikerült helyrehozniuk a szívszövet károsodását.

A Lancet szakfolyóiratban közölt kutatás során az eljárás biztonságosságát tesztelték, de a kutatók a szív pumpáló képességének javulásáról is beszámoltak. Azt állítják, ez volt az első eset, hogy szívsejteket használtak fel emberi kezelésben, miután az állatkísérletek ígéretes eredményeket hoztak.

Az előzetes kísérletben olyan szívelégtelenségben szenvedő betegek vettek részt, akik bypass műtéten estek át, mely során a szívszövet egy darabját kivették a jobb pitvari fülcséből. A mintából őssejteket izoláltak, és minden egyes beteg számára körülbelül kétmillió őssejtet tenyésztettek ki. A sejteket 100 nap múlva befecskendezték.

Az orvosok a bal kamrai ejekciós frakció segítségével mérték a szívverés hatékonyságát. Az adatok azt mutatták, hogy a 14 kezelésen átesett betegben a kezdeti 30,3 százalékos arány a kísérlet negyedik hónapjára 38,5 százalékra emelkedett. Az őssejtkezelésen át nem esett hét beteg ejekciós frakciója nem változott. Dr. Roberto Bolli, a Louisville-i Egyetem egyik kutatója elmondta, az eredmények azért jelentősek, mert azt bizonyítják, hogy a szív őssejtek szignifikáns mértékben képesek javítani a szív kontraktilitását.

Nem a szív azonban az egyetlen forrás, amelyből hasznos őssejteket lehet kinyerni. Már korábban végeztek olyan kísérleteket, melyek során a csontvelőből származó őssejteket használták fel a kezeléshez. Anthony Mathur, a Londoni Orvostudományi Egyetem professzora és John Martin, a University College London professzora már széleskörű, randomizált klinikai kísérleteket folytatnak. Azt vizsgálják, milyen hatást gyakorol a betegekre a saját csontvelőjükből kinyert őssejtek beültetése a szívrohamot követő hat órán belül. Mathur a szíves, őssejtes kísérletekről azt állítja, hogy bár nagyszerű és ígéretes, az eredmények igazolásához nagyobb szabású kísérletekre lesz szükség. A professzor szerint az ejekciós frakció javulása nem ugyanaz, mintha a túlélési arány vagy az életminőség nőne.Peter Weissberg professzor, a Brit Szív Alapítvány igazgatója szerint a következő lépés az, hogy a javulást az utolsó kísérlettel is bizonyítsák, és kimutassák, hogy a sejtek valóban pótolják a károsodott szívsejteket, vagy olyan molekulákat választanak ki, amelyek elősegítik a szív gyógyulását. A klinikai kísérletek következő szakasza várhatóan 2012-ben kezdődik meg.

Animáció: HáziPatika.com

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-6, 0 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt változóan, többször erősen felhős az ég, elszórtan kisebb havazás, hózápor lehet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag