Jön a demenciát kiszűrő szoftver

A kognitív zavar kiszűrésére alkalmas beszédfelismerő szoftvert fejlesztenek a magyar kutatók. Ezzel az Alzheimer-kór mielőbbi diagnosztizálása a cél.

A szellemi leépülés korai fázisát tudják majd felfedezni a pácienseknél azzal a szoftverrel, amelyet a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatói fejlesztenek. Az Alzheimer-kórral foglalkozó kutatások jelenlegi célja a gyógymód megtalálása mellett a minél korábbi diagnózis felállítása.

Magyarországon csaknem 250 ezer ember szenved demenciában, amelynek kétharmad része Alzheimer-típusú. A szellemi leépülés miatt gondozásra szorulók családtagjait is beleszámítva mintegy egymillió embert érint napjaink egyik legsúlyosabb egészségügyi problémája. A betegség tüneteiről és kezelési módjairól itt olvashat!

Így tudják kiszűrni a problémát

A magyar nyelvre kidolgozott teszt és nyelvi program képes lesz kimutatni azAlzheimer-kórkorai fázisának tekinthető enyhe kognitív zavar jelenlétét az emberi agyban. "A jól működő nyelvi funkciók hátterében általában jól működő memóriát feltételezünk. A beszéd sajátosságai pedig mérhető módon tükrözik vissza az agy idegsejtjeinek állapotát, a köztük lévő kapcsolatok intenzitását. A kutatás során azt tapasztaltuk, hogy igen nagy a különbség a szellemi hanyatlásra jellemző beszédmintázat és a normál beszéd között" - magyarázta Kálmán János, a beszédelemző programot kidolgozó kutatócsoport vezetője.

demencia, demens beteg, Alzheimer-kór, beszéd, beszédelemzés,
Magyarországon csaknem 250 ezer demens beteg van. Fotó: 123rf

A rögzített beszédet tartalmazó hangfájl alapján a szoftver milliszekundumos pontossággal elvégzi az elemzést, artikulációt és beszédtempót mér, megnézi a szünettípusokat, valamint különféle értékeket számol.

3 felhasználási területe lehet

A kutatók a szoftver háromféle használati módjával számolnak. Egyrészt szeretnének mobilapplikációs felhasználást. A terv szerint a telefonnal felvett mintát el kell majd küldeni egy adatbázisba, majd a rendszer visszajelez a teszt eredményéről.


A második irány egy számítógépen működő változat, amelyet az alapellátásban a háziorvosok és szakasszisztensek, továbbá a biztosító társaságok tudnának alkalmazni. Végül egy olyan vizsgálati módszer kidolgozását tervezik, amely összekapcsolja a beszédelemzést a szemmozgások követésével. Ez a gyógyszerkutatásokhoz nyújthatna segítséget.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+26, +31 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt közepesen fátyol-és gomolyfelhős lesz az ég, csapadékra nincs kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag