Inkább a szülők Facebook-függők, és nem gyermekeik

Idén is megjelent a Nagy Facebook Kutatás, amelyből fény derül arra is, hogy 2015-ben kevésbé választjuk-e a közösségi oldalt a szex helyett. Lehet, hogy ez is befolyásolja a függőség mértékét? Lássuk az idei eredményeket!

Az ArvaliCom másfél évvel az első Nagy Facebook Kutatása után idén újra elvégezte a hazai fészbukozók felhasználói szokásainak felmérését. A 834 hazai Facebook-látogató körében online adatfelvétellel végzett kutatás adataiból kiderül, hogy a fiatalok kevésbé függők, mint a szüleik, s összességében is csak a válaszadók 4,3 százaléka vallja magát függőnek, ami némi csökkenést jelez a 2013-as adatokhoz képest.

A Facebook chat pörög a legjobban

Szinte mindenki használ minden funkciót a Facebookon, de leginkább csetelünk (51 százalék), a csoport funkciót használjuk (24 százalék), és kedvenc oldalainkat követjük (17 százalék). Az idén először vizsgált 18 évnél fiatalabb korcsoport a legaktívabb csethasználó, nem véletlen, hogy náluk a kapcsolattartás formái között már egyre ritkábban fordul elő a "foci a téren", vagy a társasjáték, sőt, a telefonálás is. Az idősebb Facebook-felhasználók kiegyensúlyozottabban használják az egyéb tartalmi lehetőségeket is (szakmai hírek, saját vagy ismerős privát tartalmak, események, játékok/applikációk). Az applikációkat viszont leginkább a 18 évnél fiatalabbak használják (20 százalék), míg a náluk idősebbek mintegy 10 százaléka tölt csak le ilyesmit.

A kényszeres, az egész életmódot átalakító, kontrollvesztett internetezés a függőségek között új szindrómának számít. Ha többet szeretne megtudni erről a betegségről, olvassa el betegséglexikonunkat!


Megszoktuk, megtanultuk

Az ArvaliCom 2015-ös Nagy Facebook Kutatásában részt vett felhasználóknak nem jelent gondot az oldal használata: átlagosan 90 százalék felett volt azok aránya, akik állították, jól kiismerik magukat a Facebookon, vagyis mindent tudnak róla azon a szinten, amelyen alkalmazzák, de még a 40 év felettieknél is 83 százalék ez az arány. Ebből is látszik, hogy a 40-en túliak társasága is szépen elsajátította a Facebook-nyelvet, és nem is változtatna "fészbukozási" szokásain, 85,5 százalékuk ugyanennyit használná az oldalt a jövőben is.

A korral a függőség is növekszik

Miközben a 40 feletti fészbukozók mondták a legnagyobb százalékban (67 százalék) azt, hogy minden további nélkül tudnának létezni az oldal nélkül, a függőség mértéke is náluk a legmagasabb (5 százalék), míg 18 év alatt a válaszadók mindössze 1,5 százaléka nevezte magát függőnek. Az eredményekből arra lehet következtetni, hogy nem vagyunk Facebook-függő nemzet, a Facebook korosztálytól függetlenül csak kiegészítő szerepet tölt be a felhasználók életében, igaz, a függők alacsony értékéhez képest összességében a megkérdezettek 12,5 százaléka állította, hogy "nehezen tudna létezni" Facebook nélkül.

A Facebook felmérés alapján a szülők többet facebookoznak

A Facebook felmérés alapján a szülők többet facebookoznak


A válaszadók nagy többsége - kortól függetlenül - vallotta, hogy naponta több alkalommal is csatlakozik a Facebookra. Ám, míg az idősebbekre az jellemző, hogy kifejezetten "fészbukozni" ülnek a gép mellé, és ilyenkor akár egy órát is eltöltenek ott (45 százalék), addig a 40 alattiaknak már csak 30 százaléka szán alkalmanként ennyit a közösségi életre. A legrövidebb intervallumra belépők leginkább a 18 évnél fiatalabbak. Közülük 10 százalék mindössze 1-5 percre "köszön be", miközben a 40 fölöttieknél ez az érték alig 2 százalék felett van. A leggyakrabban a Facebookra belépő 18-40 közöttiek 25 százaléka viszont átlagban 5-10 percet tölt el a képernyő előtt. Ezekhez a generációs különbségekhez, az életritmusok eltérése és a hírfogyasztási szokások különbsége mellett, nagyban hozzájárul az is, hogy a mobileszközök (és az állandóan a zsebben lévő internet) használatával a fiatalabbak jobban képben vannak, és akár egy hamburger rendelése közben is képesek a hüvelykujjukkal valamilyen eszköz érintőképernyőjét masszírozni.

A Facebook nem veszélyezteti kapcsolatainkat

A felmérés szerint tableten nézzük legritkábban a Facebookot, és 40 év alatt továbbra is az okostelefon a favorit, ami összességében megelőzi az asztali számítógépeket. De nem a hálószobákban! Míg a 2013-as Nagy Facebook Kutatás egyik legérdekesebb aspektusa az volt, hogy a magyar felhasználók 14 százalékával fordult már elő, hogy a szex helyett a Facebookot választotta, 2015-re ez az arány 7 százalékra csökken.

A megkérdezettek 46 százaléka nő, 54 százaléka férfi volt. Korosztályi megoszlás: 14-18 év 19 százalék; 18-23 év 34 százalék; 23-30 év 16 százalék; 31-50 év 19 százalék; 51 évtől 11 százalék. Lakóhely szerint: Budapest 38 százalék, nagyváros 19 százalék, kisváros 25 százalék; külföld 4 százalék, egyéb 4 százalék.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+13, +19 °C
Minimum:
0, +5 °C

Hazánkban kedden délelőtt a ködfoltok feloszlanak.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag