Ilyenek lesznek a jövő művégtagjai

Szingapúri kutatók elektronikus bőrt fejlesztettek, hogy megadják az érintés érzését a robotoknak és a művégtagoknak.

Az aszinkron kódolt elektronikus bőr (ACES) ultraérzékeny és igen jól tűri a sérüléseket, ráadásul a mesterséges idegrendszer ezerszer gyorsabban reagál az érintésre, mint az emberi idegrendszer.

Az érintés szerepe

A tapintás a mindennapjaink része. Olyan hétköznapi mozdulatokban játszik fontos szerepet, mint például egy csésze megfogása vagy egy kézfogás. Érzékelés nélkül elveszítenénk az egyensúlyérzetünket is, ha sétálunk. Hasonló módon a robotoknak is szükségük van érzékelésre, hogy jobban együttműködjenek az emberekkel, de a robotok manapság nem igazán képesek érezni a tárgyakat - magyarázta Benjamin Teet, a kutatás vezetője.

kar, kéz, érintés, végtag, művégtag, robotkar, elektronikus bőr
Az emberrel való együttműködéshez a robotoknak is szükséges az érzékelés. Fotó: 123rf

Olyan, mint az emberé - vagy még jobb

Az emberi érzékelő idegrendszerből merítve a szingapúri kutatók másfél éven át fejlesztettek egy olyan szenzorrendszert, amely képes még annál is jobban működni. Az ACES elektronikus idegrendszer szenzorok hálózatából áll, amit összekapcsoltak egy elektromos vezetőn keresztül. Ez a rendszer ugyanúgy érzékeli a jeleket, mint az emberi érzékelő idegrendszer.

"Az ember érzékelő idegrendszere nagyon hatékony, minden pillanatban működik, amit gyakran természetesnek veszünk. Ugyanakkor nagyon robusztus a sérülésekkel szemben. Érzékelésünk például nem sérül, ha megvágjuk magunkat. Ha képesek vagyunk leképezni, miként működik biológiai rendszerünk, és azt jobbá tenni, hatalmas előrelépést tehetünk a robotika területén, ahol az elektronikus bőrt leginkább alkalmazzuk" - magyarázta Tee.

Ez a fajta elektronikus bőr használható jóval valósághűbb művégtagok fejlesztésére is, valamint segít a fogyatékossággal élők érzékelésének helyreállításában. Másik lehetséges alkalmazása a robotika területe. Lehetővé válik jóval intelligensebb robotok kifejlesztése is, amelyek képesek lehetnek például mentési feladatok ellátására.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)