Hatásos lehet a mangó a vastagbél- és mellrák egyes eseteiben?

A mangó laboratóriumi állatkísérletekben hatásosnak bizonyult egyes vastagbél- és mellrákos sejtek ellen - derült ki a Texasi Mezőgazdasági Kutatóintézet által nemrég közzétett tanulmányból.

Bár a mangót, mint gyümölcsöt a világ számos részén kedvelik és fogyasztják, egészségügyi hatásait eddig kevéssé vizsgálták. Dr. Susanne Talcott és munkatársai az Egyesült Államokban legelterjedtebb öt mangófajtát vették nagyító alá.

"Az emberek manapság az antioxidánsokban gazdag gyümölcsöket tekintik a legjobbnak" - mondta el Dr. Talcott. "Az áfonyához, az acaihoz és a gránátalmához képest ilyen szempontból a mangó sehol sincs."

Bár a mangó körülbelül négy-ötször kevesebb antioxidánst tartalmaz, mint például a szőlő, a benne található polifenolok mégis hatékonyan gátolták meg a daganatos sejtek növekedését egyes sejtvonalak esetében. Bár a polifenolok hatékonyak voltak a tüdő- és prosztatarákból származó, valamint a leukémiás sejtekkel szemben is, a legnagyobb hatást a vastagbél- és mellrákból nyert sejtekkel szemben észlelték, amelyeknél programozott sejthalál (apoptózis) következett be. Az egészséges sejtek nem károsodtak. A polifenolok közé tartozó, keserű ízű gallotanninok a sejtciklust állítják le, megelőzve így a mutációk által okozott károsodásokat. A kutatók a következő lépésben gyulladásos bélbetegségekben szenvedőkön fogják kipróbálni a mangó hatását.

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció