Hat betegség, amit titokban tartunk

Nemcsak a hírességek - mint legutóbb a napokban elhunyt Steve Jobs - titkolják a betegségeiket, ameddig csak lehet.

Sokan a hétköznapi emberek közül is kínosnak vagy kellemetlennek ítélik meg, hogy súlyos, krónikus betegségükről beszéljenek a barátaiknak, munkatársaiknak. Természetesen, mindenkit megillet a titoktartás joga, ám gyakran nagyon sok támogatást kaphatunk az ismerősöktől, sőt talán sorstársakra is találhatunk, akikkel könnyebb elviselni a kínokat. Az EverydayHealth.com internetes portál összeállította azoknak a betegségeknek a listáját, melyeket a legtöbbször titkolunk el mások elől.
Daganatos betegségek
A rák sokak szemében igazi bélyeg: "A rák gyakran egyet jelent a félelemmel, a kiközösítéssel és a szégyennel" - mondja Doug Ulman aktivista, aki maga is túlélő. "Egy mexikói felmérés szerint az emberek jó része úgy gondolja, a rákosoknak mind hatalmas fájdalmai vannak és szörnyű halált fognak halni. Éppen ezért, a daganatos betegséggel élők nem szívesen beszélnek erről, mert nem akarnak gyenge haldoklónak tűnni." Dr. Jeffrey Harrison családorvos szerint azonban nem szabad titkolózni, különösen akkor ha kemo- vagy sugárterápián veszünk részt - ez ugyanis megmagyarázhatja a szédülést, a hányingert vagy az étvágytalanságot. A titkolózásnak azért sincs értelme, mert a sorstársak, a család és a barátok támogatása rengeteg erőt adhat a betegség elleni küzdelemhez.

Cukorbetegség
Egy nemrég készült brit felmérés szerint a cukorbetegek egyharmada még a legközelebbi munkatársai és barátai előtt is titkolja a betegségét - a szakértők szerint azért, mert diszkriminációtól és igazságtalan ítéletektől tartanak. A cukorbetegséget ugyanis sokan az egészségtelen életmóddal, az elhízással vagy az alkoholfogyasztással kötik össze. Dr. Harrison szerint azonban a cukorbetegeknek azért is érdemes megosztaniuk a betegségüket másokkal, mert ez megmagyarázhat mások számára furcsa viselkedéseket is (például, hogy miért kell bizonyos időközönként enniük), néha pedig az életüket is megmentheti, hogy megbíztak másokban!

Pszichés betegségek
A depresszió, a bipoláris zavar vagy a szkizofrénia még mindig a legnagyobb tabuk között van - annak ellenére, hogy minden ötödik amerikai érintett bennük. Annak ellenére, hogy gyógyszerekkel, terápiával általában jól kezelhetőek, mégis kevesen merik bevallani ezt a barátaiknak vagy a kollégáiknak, hiszen senki nem akarja, hogy "őrültnek" tartsák. "Ha mással nem is, legalább a főnökünknek joga van tudni arról, hogy kezelés alatt állunk" - mondja Harrison. "Így ugyanis igazodni tud az esetlegesen hullámzó hangulatokhoz vagy teljesítményhez."

Függőségek
Az alkohol-, drog- vagy gyógyszerfüggőséget talán a legnehezebb bevallani: a legtöbb ember ugyanis úgy gondolja, hogy ezek egyszerűen "rossz szokások", amelyektől "akaraterővel könnyen meg lehetne szabadulni". Ez azonban tévhit. A függőséggel küzdők nem rossz emberek, hanem betegek, akiknek orvosi segítségre van szüksége. "Természetesen, nagyon nehéz bevallani, hogy valaki függő, ám a bátorságnak gyakran önzetlen támogatás lehet az eredménye" - állítja dr. Harrison.

Demencia és Alzheimer-kór
A visszafordíthatatlan betegséget, mely az enyhébb memóriavesztéstől a teljes magatehetetlenségig terjedhet, nehéz megosztani másokkal. Egyáltalán nem könnyű ugyanis rábízni magunkat a szeretteinkre vagy egy gondozóra - egy korábban független, teljes életet élő ember sokszor nem tudja elfogadni, hogy segítségre szorul. Az azonban, ha megosztjuk ezt a betegséget másokkal, megkönnyítheti az új helyzethez való alkalmazkodást.

Szexuális úton terjedő betegségek
A szexuális úton terjedő betegségek - az AIDS-től a szifiliszen keresztül a szemölcsökig - a legkellemetlenebb és legkínosabb panaszok közé tartoznak, és talán nem is baj, ha nem kürtöljük ezeket világgá. Ám a partnerünknek, lehetséges partnerünknek azonban tartozunk annyival, hogy őszintén megosztjuk vele a betegségeinket. Ezzel ugyanis őt is védjük!

Animáció: HáziPatika.com

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-6, 0 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt változóan, többször erősen felhős az ég, elszórtan kisebb havazás, hózápor lehet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag

Cukorbetegek közössége
Cukorbetegek közössége

A Cukorbetegek közösségébe szeretettel várunk minden cukorbeteget, családtagot és a téma iránt érdeklődőt.