Gyorsabban öregszik, aki türelmetlen

Az egészséges és hosszú életet számos tényezővel hozták már összefüggésbe: az "általános" elméletek szerint az élhet tovább, aki (többek között) megfelelően táplálkozik, eleget mozog, kerüli a stresszt. Egy új kutatás viszont a türelmetlenséget is bevenné az idő előtti öregedést okozó dolgok közé.

A Proceedings of the National Academy of Sciences című szaklapban megjelent tanulmány szerzői szerint a türelmetlen embereknél nagyobb az esélye a korai biológiai hanyatlásnak, mint azoknak, akik egy kicsit nyugodtabban, türelmesebben élik az életüket.
A kutatásba 1158 önkéntest vontak be, és egy speciális kísérlettel megvizsgálták a türelmetlenségre való hajlamaikat. Ezek után genetikai analízissel elemezték a vérüket, hogy az úgynevezett telomerek hosszát megmérhessék. A telomerek a kromoszómák végén található DNS-részletek, melyek védik a genetikai kódunkat. Ez a rész minden sejtosztódás alkalmával egyre rövidebb lesz, míg végül a sejt már nem képes tovább osztódni. Így a telomerek hossza azt is jelzi, hogy milyen "öreg" a sejt. Ez az információ képes előrejelezni a korai halálozást és bizonyos krónikus betegségek rizikóját is.

7 tanács: így is küzdhetünk az öregedés ellen

A belső értékek igazán fontosak - ezt a szabályt mindannyian jól tudjuk. Ám az, hogy milyen a külsőnk és hogyan érezzük magunkat a bőrünkben, kihatással van az önértékelésünkre. Egyszerű módszereket mutatnunk. Kattintson!

A telomerek rövidülését számos tényező befolyásolhatja, többek között a gyulladások és a stressz. A mostani kutatásban részt vevő szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy a türelem (pontosabban a késleltetett jutalom) hatással van-e a telomerek hosszára. A késleltetett jutalmazás képességének vizsgálatával azt igyekeznek megállapítani, hogy valaki mennyire képes ellenállni a pillanatnyi, de kisebb jutalmat adó kísértéseknek a későbbi nagyobb jutalom ígéretével. Például ha arról kell dönteni, hogy elfogad-e azonnal 10 ezer forintot, vagy kap 100 ezret, de csak egy év múlva. Aki kevésbé tudja mérlegelni a kisebb és nagyobb jutalmak közötti különbségeket, és inkább a pillanatnyi jutalmat választja, a szakemberek szerint számos negatív jellemzővel bír, például hajlamosabb a függőségekre vagy a fizikai inaktivitásra.

Igaz lenne: aki türelmetlen hamar megöregszik?

Igaz lenne: aki türelmetlen hamar megöregszik?

A mostani kutatásban egy különleges érték alapján számították ki a szakemberek, hogy mennyire türelmetlen valaki. Úgy találták, hogy akinél a legmagasabb volt ez az érték (tehát türelmetlenebbek), azoknak a telomerei sokkal rövidebbek, vagyis a sejtjeik gyorsabban öregedtek. Ez a kapcsolat erősebb volt a nők körében, mint a férfiaknál - vagyis a nők sejtjeinek öregedésére jobban hat a stressz.

Azt még nem tudták egyértelműen megállapítani a kutatók, hogy a türelmetlenség okozza a telomerek megrövidülését vagy éppen fordítva, a rövidebb telomerek járnak együtt a türelem csökkenésével. Azt azonban sikerült megállapítani, hogy bizonyos genetikai jellegzetességek és egyes hormonok magasabb szintje "véd" a türelmetlenség hatásaival szemben.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+3, +8 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban hétfon délelőtt a napsütést csak kevés felhő zavarja, csapadék pedig sehol sem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag