Gerincsérült beteg kerékpározott a Ligetben

Kiss Éva

Sajnos, meglehetősen gyakoriak a gerincsérüléssel járó autó- vagy sportbalesetek, amelynek következtében a beteg lába megbénul, mert az agyból indult "utasítás" az idegpályákon nem éri el az alsó végtagot. Ebben a helyzetben adhat reményt egy új kutatás.

Szinte nem múlik el nyár, hogy ne hallanánk olyan jellegű balesetről, amikor sekély vizű tóba vagy medencébe ugrik valaki fejest, és a közlekedési balesetek között sem ritka az olyan nagy erejű ütközés, amelynek következtében a gerinc valamelyik csigolyája is roncsolódik és megszakad az idegpályák útja. Ezek a harántsérüléses esetek többnyire az alsó végtagok teljes bénulásával járnak, a beteg egész életében tolószékbe kényszerül, izmai megfelelő tréning híján elsorvadnak. Nagy jelentőségű minden olyan kutatás, találmány, amely enyhíti a sorsukat, bővíti mozgásterüket. Azt a forradalmian új, izomstimulációs módszert, amelynek eredményeképpen egy végtagbénult beteget triciklizni láthattunk a Városligetben, dr. Szécsi János müncheni orvos mutatta be a MÁV Kórház mozgásszervi rehabilitációs osztályán.

Mesterséges inger

Az emberi mozgást az idegrendszer szabályozza és vezérli. Az agyból kiinduló idegi impulzusok a gerincvelői idegsejt-hálózaton keresztül jutnak el az izmokhoz, amelyek ennek hatására erőt fejthetnek ki és forgathatják az ízületeket, és ez eredményez végtag-mozgásokat (pl. járást). Gerincsérülések következtében az idegrendszeri parancs nem mindig jut el az izmokhoz, hiszen hiába indul ki a parancs az agyból, és hiába vannak meg az izmok, ha a kettő között a kapcsolat (vezeték) megszakadt.
Ezért ilyen esetekben, például alsó végtag bénultaknál az izmok ingerlését mesterségesen próbálják pótolni. Ezt funkcionális elektro-stimulációnak, illetve mesterséges izomingerlésnek nevezik, az ezzel való kísérletek már évtizedekkel ezelőtt elkezdődtek. Lehetőség nyílt a harántsérült betegek "felállására", illetve lassú, támogatott "járására" is, a nagymértékű izomfáradás és az egyensúlyproblémák miatt azonban ezek alkalmazása nagyon korlátozott maradt. Az izomstimulálás módszere azonban mégis nagy jelentőségű, hiszen megnyitja az izom- és a cardio-vascularis tréning lehetőségét. A kutatások nem a sokkal nehezebben modellálható járás, hanem a kerékpározás irányába folytatódtak: ebben a mozgásformában a felsőtest súlya nem nehezedik rá az alsó végtagokra, és a tricikli illetve a statikus ergométer alkalmazásával az egyensúlyprobléma is megoldódik.

Orvosok, mérnökök és matematikusok együtt

Jelenleg külföldön és Magyarországon is fejlesztéseket és alapkutatásokat folytatnak, amelyek később a mesterséges izomingerléssel megvalósítható végtagmozgásokhoz is vezethetnek. Ezek az orvosi mellett részben mérnöki és matematikai kutatásokat jelentenek: kidolgozni, hogy az adott mozgáshoz milyen hajlásszögváltozásokat kell létrehozni a bénult végtag izületeiben, és kiszámítani, hogy ehhez milyen frekvenciával lehet elektromos impulzusokat küldeni az izmokhoz. Ha végtag-bénulás esetén ezeket az impulzusokat nem kapják meg az izmok az idegsejt-hálózattól, akkor az izmokra helyezett elektródákon keresztül mesterségesen kell megfelelő impulzusokkal ingerelni azokat. A kutatásban a Münchenben élő Szécsi Jánossal együtt dolgozott Klauber András, a MÁV-kórház rehabilitációs osztályának osztályvezető főorvosa és Laczkó József, a Semmelweis Egyetem docense, az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézete munkatársa.
A kerékpározás, illetve a triciklizés irányába továbbfejlesztve, a számítógépes modellezés lehetőségeit kihasználva készültek el az új szerkezetek. Segítségével a betegek - a stimulálás ideje alatt - a saját izmaik erejét is képesek lehetnek újra használni, adott esetben triciklizéshez, ami nemcsak az izmaikat edzheti, megakadályozva azok sorvadását, hanem pszichésen is rendkívül jó hatású.

A mozgás örömét nyújthatja a mozgássérülteknek

A német kutatási eredmények magyarországi bemutatóján láthattuk, hogyan teszi lehetővé a funkcionális elektrostimuláció (FES) az izmok mesterséges elektromos ingerlésével a bénult betegek kerékpározását. A testfelszínre helyezett, öntapadó elektródák a pedálozás mozgássorának matematikai modellezése során megtervezett ingerlési mintát közvetítik az izmokra. A fiatal harántsérült nőbeteg, Sarolta az izmok edzésének lehetőségét mutatta be: a rögzített kerékpáron néhány percig maga hajtotta a pedálokat. Először ülve a FES-kerékpárra, a hosszú ideje "használaton kívüli" izmai hamar elfáradtak. Lábizmaiban eközben bizsergést, feszítő érzést tapasztalt, de fájdalmat nem érzett.
Hogy a FES-kerékpározás akár kitűnő szabadidős tevékenységgé is válhat, azt a szintén alsóvégtag-bénult, de jó kondícióban lévő Péter mutatta be. Ő a speciálisan átalakított triciklit a Városliget sétányain próbálhatta ki, és néhány száz métert sikerült önerejéből megtennie. A tízpercnyi kerekezés során alaposan elfáradt, de az egészségesek edzés utáni elégedett, jóleső fáradtságához hasonlítható élmény volt ez a számára. A fiatalember boldog arcát látva egyértelmű volt, hogy több ez, mint tréning: nemcsak az izmai elsorvadása ellen, az egészségéért tehet ennek az eszköznek a segítségével a beteg, hanem egyfajta szabadságélményt is nyújt a számára.

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+5, +12 °C
Minimum:
0, +5 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt erősen és közepesen felhős tájak váltakoznak, számottevő csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag