Fiatal és aktív akar maradni idős korában is? Van rá megoldás!

Azoknál az időseknél, akik nem járnak túl sokat társaságba, nő a mozgató funkciók romlásának kockázata, és ők hamarabb is halnak meg. Ezzel szemben a társasági életet élő, testileg és lelkileg aktív idősebbeknél tovább megmarad a mozgás képessége.

Az Archives of Internal Medicine folyóirat június 22-i számában megjelent cikk szerint számos fizikai, kognitív és szociális tevékenység lelassíthatja az idősek korral járó hanyatlását. Dr. Aron S. Buchman, az egyetem idegtudományi tanszékének docense munkatársaival összesen 906 idősebb ember adatait elemezte 1997 és 2008 közöttről, különböző mozgásformákat vizsgálva (kézszorítás, egy lábon állás, tyúklépésben haladás stb.). Emellett a résztvevőket társas aktivitásaikról kérdezték, például az étteremben étkezésről, a rokonok és barátok meglátogatásáról, az önkéntes munkáról és a templomba járásról, ezek gyakoriságát egy ötpontos skálán mérték a Rush Egyetem Egészségügyi Központjának kutatói.

Kiderült, hogy a rendszertelen társas aktivitás gyorsabb motoros leépüléssel járt, minden pontnyi társas aktivitáscsökkenés a motoros funkció 33 százalékos csökkenésével járt. Egy pontnyi csökkenés mintegy öt évvel láttatta idősebbnek a vizsgált személyt. A motoros funkciók romlása összefüggött a halálozás kockázatának 40 százalékos, a mozgáskorlátozottság kialakulásának 65 százalékos növekedésével. A társas kapcsolatok és a motoros funkciók romlása közötti kapcsolat még akkor is megmaradt, ha más tényezőket is figyelembe vettek, például a krónikus betegségeket.

Colin Milner, a vancouveri Aktív Öregedés Nemzetközi Tanács ügyvezető igazgatója saját édesapján tapasztalta a jelenséget, amikor az nyugdíjba vonult és magába zárkózott otthonában. "Társas lények vagyunk - magyarázta Milner. - Ha valakinek társas kapcsolatai vannak, az kimozdul és mozog egy kicsit. A barátok és a társas elfoglaltságok nagyon jót tesznek. Ha valaki részt vesz az életben, részt vesz mindenben, ami egészségesen tartja őt."

Forrás: Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció