Fáról leesve halt meg Lucy, az előember

Valószínűleg fáról leesve halt meg Lucy, az egyik legismertebb előember. A fosszílián végzett vizsgálatok ugyanis olyan töréseket találtak, amelyek a tudósoknak nagyon ismerősek a nagy magasságból leesett emberek eseteiből.

A maradványokon amerikai kutatók több olyan csonttörést találtak, amelyek hasonlóságot mutatnak a nagy magasságból lezuhanó embereknél tapasztalható sérülésekhez. A szakértők szerint ez arra utalhat, hogy Lucy, ahogy fajtársai - azaz az Australopithecus afarensis faj egyedei -, a fákon éltek. Ez választ adhat a tudósok körében arra a régóta vitatott kérdésre, hogy mi volt e lények természetes közege. John Kappelman, a Texasi Egyetem szakértője és kutatócsoportja a Nature című tudományos lapban mutatta be eredményeit.
Lucy 3,18 millió ével ezelőtt élt az Etiópia északkeleti részén fekvő Afar-földön (latin neve is innen szármatik, amely tulajdonképpen afar-földi déli majmot jelent). A csontvázat amerikai kutatók 1974-ben fedezték fel, és a brit Beatles zenekar Lucy in the Sky with Diamonds című dala után nevezték el.
Ez a fosszília az emberi ősök legrégebbi és legteljesebb maradványai közé tartozik. A tudomány viszont egyelőre még azt is vitatja, hogy a mai ember vajon az Australopithecus afarensistől származik-e.

Lucy csontvázának mintegy 40 százaléka maradt fenn. Egy méter magas és kevesebb mint harminc kilogramm lehetett. A csontváz felépítéséből a tudósok arra következtetnek, hogy Lucy egyenesen, két lábon tudott járni a földön. Az nem világos, hogy ő és fajtársai a fákon éltek-e még. A mostani eredmények ezt az elképzelést erősítik.
Lucy maradványai egy kaliforniai ősrégészeti kiállításon. Halálra zúzta magát

Lucy maradványai egy kaliforniai ősrégészeti kiállításon. Halálra zúzta magát

Kappelman és csapata megvizsgálta a maradványokat és a róluk készült számítógépes tomográfiai (CT) felvételeket. Sok csonton, például a felkar- és a combcsonton, a lapockán, a medencén és az egyik bordán töréseket találtak. A szakértők szerint ezek nem az évmilliók során, Lucy halála után keletkeztek, hanem éppen ezek a sérülések okozták a halálát. Nagy hasonlóságot mutatnak ugyanis olyan törésekkel, amelyek manapság is láthatók valahonnan lezuhant pácienseknél.

A páncélozott halak mutatnak rá, hogy milyen is volt a világ legkorábbi (általunk ismert) legkorábbi szaporodási aktusa. Részletek!

A jobb felkarcsonton például számos éles, tiszta törési peremet találtak és kisebb letöredezett csonttöredéket, melyek a helyükön maradtak. Amennyiben a törések a halál után következtek volna be, a darabok elmozdultak volna. Emellett más csontokon is találtak hasonló sérüléseket, amelyek súlyos traumára utalnak.
A kutatók úgy vélik, Lucy teljesen tudatánál volt, amikor leesett a fáról. Lábára érkezett, majd előredőlt kinyújtott kézzel, ezután teljes hosszában elvágódott. A vizsgálatok szerint mintegy 12 méter magasról eshetett le. Aminek következtében gyors halált előidéző súlyos belső sérüléseket is szerezhetett.
Korábbi vizsgálatokból ismert, hogy azon a területen, ahol a maradványait megtalálták, Lucy korában fák álltak. Az előember vélhetően táplálékot és éjszakai hajlékot keresett a fákon, tehát a talajon és odafent is élt. Az alkalmazkodás a két lábon járáshoz valószínűleg korlátozta a famászási képességeit.
Forrás: MTI

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén gyengén fátyolfelhős lesz az ég, az északnyugati, nyugati tájakon tartóan megmaradhat a köd és az alacsonyszintű rétegfelhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag