Ez kell ahhoz, hogy megtanuljunk egy nyelvet

Agyunk rengeteg információt tárol - többek között azokat, amelyek a nyelvhasználathoz szükségesek. Egy új elmélet szerint ez az adatmennyiség mindössze 1,5 megabájtnyi helyet foglal el.

Érdekes elméletettel álltak elő amerikai kutatók. A szakemberek az angol nyelv különböző részeinek tárolásához szükséges adatmennyiséget vázolták fel. Úgy vélik, a nyelv mindössze annyi helyet foglal el az agyban, mint amennyi egy digitális fénykép tárolásához szükséges a számítógépünkön.

Az általunk képzett hangokat nagyban meghatározza az álkapocs elhelyezkedése, arra pedig hatással van az, hogy miként rágjuk meg az ételt. Ebből az következik, hogy az őseink táplálkozási szokásai is befolyásolták a nyelvek alakulását. A részletekért kattintson ide!

A nyelvtanulás folyamata

Csecsemőként az ember elkezdi magáévá tenni és beszélni a körülötte lévők nyelvét. Hogy ez pontosan hogyan történik, még mindig rejtély a kutatók számára, de azt már kiderítettés, hogy a nyelvtanulás jóval többet jelent, mint a szavak és definíciójuk szótárszerű tárolását. A szavak között létrejönnek asszociatív kapcsolatok, például a repüléshez kapcsolódhat a madár, a szárny vagy akár a vörösbegy szó is. Emellett léteznek olyan információk is, amelyek megmondják az agynak, hogyan ejtsen ki egy szót és hogyan használhatja vagy nem használhatja azt más szavakkal együtt.

nyelv, nyelvtanulás, nyelvhasználat, agy, adatmennyiség,
A nyelvhasználathoz rengeteg adat tárolása szükséges. Fotó: 123rf

Milyen adatokból áll a nyelv?

A kutatók adatmennyiségre fordították le az agy nyelvi információkat tároló módszereit. Ehhez információelméletet használtak, amely egy matematikai tudományterületet. Kalkulációik során kijelölték az angol nyelv bizonyos aspektusait.

Megállapították, hogy az emberek mintegy 50 fonémát - vagyis szavakat alkotó hangot - használnak, és ezek tárolásához egyenként mintegy 15 bitre van szükség. Ezután a szavakat vették figyelembe, amelyekből - becsléseik szerint - az átlag ember nagyjából 40 ezret használ. Ezekhez összesen mintegy 400 ezer bitnek megfelelő tárolóhelyre van szükség.


A nyelv ismeretéhez és használatához bizonyos, a szavak gyakoriságára vonatkozó információkat 80 ezer bit felhasználásával tárol az agy. A szavak jelentésének tárolásához 12 millió bitre, a mondattani információk tárolásához pedig 700 bitre van szükség. Így jön ki az 1,56 megabájt, amely egyetlen digitális fénykép tárolásához elegendő adat.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+26, +31 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt közepesen fátyol-és gomolyfelhős lesz az ég, csapadékra nincs kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag