Érzünk szagokat alvás közben?

Fülünkhöz hasonlóan vajon az orrunk is működik alvás közben, és ha igen, befolyásolják álmainkat az illatok?

Hogyha idő előtt szeretnénk megszakítani az alvásciklusunkat, általában valamelyik érzékszervünket kell, hogy inger érje: magunkhoz térhetünk, ha halljuk az óra csörgését, felráznak minket, esetleg az ablakból beszűrődő napfényt érzékeljük. Több kísérletet is végeztek annak tisztázására, hogy szaglásunk működik-e azalvásideje alatt, az Index cikke pedig megadta a választ.

Az álom birodalmát mindig is a furcsaságokhoz társították: az előjelekhez vagy a szimbólumokhoz, a tudattalan benyomásokhoz és félelmekhez. Valójában azonban más lenne a háttérben? Az álmok jelentéseiről az alábbi cikkünkben írtunk!

Léteznek szagos álmok?

Mivel egyik alvási fázisban se jellemző, hogy szagokat érzékelnénk, a közhiedelemmel ellentétben nem ébreszthet fel minket a frissen lefőtt kávé illata. Ha viszont bármilyen okból röviden felébredünk, érzékeljük az illatot, és szeretjük is, akkor már lehetséges, hogy ettől még éberebbek leszünk, vagyis végső soron segíthet a reggeli kelésben. Abban tehát nagyjából egyetértenek a kutatók, hogy a szagok nem ébresztenek fel minket. Arról viszont már megoszlanak a vélemények, hogy az álmunkra hogyan hatnak, ha hatnak egyáltalán.

Fel tudunk ébredni a kávé illatára?
Fel tudunk ébredni a kávé illatára?

Az egyik elképzelés szerint nincs semmilyen interakció a külvilágban lévő szagok és az álmok között, akik pedig álmukból emlékeznek valamilyen illatra, csupán az agy okozta illúzió miatt teszik. Másik megközelítés szerint a szagok igenis befolyásolhatják az álmainkat, mégpedig úgy, hogy a kellemesebb illatok szebb álmokat hoznak, míg a kellemetlen szagokkal a rémálmokat "vonzzuk be".


Szagos álmok egyébként létezek, bár igen ritkák, valószínűleg azért, mert magát a szaglást is a legkevésbé értékelt érzékelési formának tartjuk. Tapasztalatok szerint az olyan emberek, akik tudatosabban használják az orrukat (például a parfümiparban dolgozók), álmaikban is többször érezhetnek valamilyen illatot. 

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+1, +6 °C
Minimum:
-10, -5 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt általában kissé felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag

Influenzahíradó

február 11. - február 17.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
52 200
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek