Emberi sejteket hordozott egy birkaembrió

HáziPatika

A világon elsőként sikerült olyan juhembriót létrehozni, amely emberi genetikai kódot is tartalmaz. A későbbiekben akár donorszervek is létrehozhatóak ilyen módon.

A Kaliforniai Egyetem kutatóinak a világon elsőként sikerült olyan juhembriót kreálniuk, amely kis mértékben emberi sejteket is tartalmaz. Mindez a szervátültetésben hozhat komoly áttörést, hiszen a későbbiekben más olyan, genetikailag módosított embriót is létrehozhatnak, amelyből átültetésre alkalmas szervek jönnek létre. 

"A fiam szíve másban dobog tovább"

2007 óta Magyarországon 34 fiatal életet mentettek meg gyermekszív-transzplantációval. Fontos lelki kérdéssel is foglalkozni kell ilyenkor: tudhatja-e a donor családja, hogy ki kapja meg elhunyt gyermeke szívét? Kattintson a részletekért!

A szervátültetésben lehet szerepe

A szervátültetés rendkívül bonyolult beavatkozás, amelyet nem csak a donorok alacsony száma nehezít meg. A beteg immunrendszere ugyanis egy idő után megtámadja, és elkezdi kivetni magából a beültetett szervet. Még akkor is megtörténhet ez, ha egypetéjű ikrek között cserélt gazdát a szerv.

A kutatócsoport felnőtt emberből vételezett őssejteket juttatott egy korai fejlődési szakaszban lévő birkaembrióba, majd a négyhetes vizsgálati szakaszt követően elpusztították. Nem ez az első ilyen kísérlet: korábban disznóembrióban is sikeresen növesztettek emberi sejteket. Ez azonban jóval nagyobb volumenű volt, hiszen míg a korábbi kísérletben százezer disznósejtre jutott egyetlen emberi, addig itt az arány 1:10 ezer volt. A disznó és a birka azért ideális ezekhez a kísérletekhez, mert szerveik nagyjából ugyanakkorák, mint az emberekéi.

A szervátültetésben is előrelépést hozhat
A szervátültetésben is előrelépést hozhat

Amellett, hogy a kísérlet óriási előrelépést jelenthet a szervátültetésben, komoly etikai aggályokat is felvet. Kérdéses, hogy az egyedfejlődésbe milyen szintig szabad belenyúlnunk, és ha képesek is leszünk rá, szabad-e például emberi arcú vagy agyú állatokat kikísérletezni. Beültethető szervekre azonban világszerte rengeteg ember vár: csak az USA-ban több mint 117 ezer ember szerepel a várólistán, és minden egyes nap 22-en halnak meg amiatt, mert nem kapják meg idő          ben az életben maradáshoz szükséges szervet.


Forrás: IFLScience

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+4, +9 °C
Minimum:
+1, +6 °C

Hazánkban hétfon délelőtt általában borult időre kell készülni, gyenge eső is előfordulhat néhol.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag