Eltört valamelyik csontja? Gyorsabban is gyógyulhat!

A Stanford kutatói megtalálták a módját, hogyan lehet felgyorsítani a törött csont gyógyulását egerekben. Amennyiben az eredményt emberekben is meg tudják ismételni, a csonttöréssel kórházba kerülők sokkal hamarabb megszabadulhatnak a gipszüktől.

"Óriási horderejű eredményről van szó" - nyilatkozta Dr. Victor Khabie, a Mt. Kisco-i Észak-Westchester Kórház Ortopédiai és Gerinc Intézetének igazgatóhelyettese. "A csonttörés komoly probléma, és ez még csak a jéghegy csúcsa."

A technika a csontok egyesítésében és sok más műtétben is segíthet, amelyekben a sikerhez a csont megfelelő növekedésére és gyógyulására van szükség. "Rengeteg beavatkozás támaszkodik a csontnövekedésre és a csont gyógyulására, és a sikertelen műtétek közül sok éppen azzal magyarázható, hogy a csont nem gyógyul, vagy az egyesülés nem jön létre" - magyarázta Khabie.
Dr. Jill Helms, a Stanford Orvostudományi Egyetem sebészprofesszora, a Science Translational Medicine április 28-i számában publikált tanulmány vezető szerzője szerint ráadásul ez nem csak a csontsérülésekre korlátozódik. Az is roppant érdekes, milyen szerepet játszik a kísérletekben alkalmazott fehérje a szövetregenerálódásban. Ebbe pedig a vér, az ideg- és szívsejtek is beletartoznak.

A kutatás során az állatvilágból kölcsönöztek, és az önálló regenerációra képes zebrahalat és laposférgeket vették mintának. A kutatók régóta tudják, hogy ez a képesség a Wnt fehérjéknek tudható be. Bár az emlősök nem rendelkeznek ezzel a veleszületett képességgel a regenerálódásra, a kutatók úgy vélték, egy kis segítséggel és a Wnt fehérjék közreműködésével kialakítható ez a képesség.

A kutatók két kísérletet folytattak, melyekben azt a feltételezést tesztelték, hogy a szövetek gyorsabban gyógyulnak, ha a Wnt jelet felerősítik. Mindkét kísérlet ugyanazt mutatta, mégpedig azt, hogy amikor a Wnt jelek hosszabban tartanak a sérülés helyén, akkor a gyógyulás sokkal gyorsabb.

"Amikor a fehérje e formáját egy kis zsírban juttattuk a sérülés helyére, drámai mértékben felgyorsítottuk a gyógyulást" - nyilatkozta Helms. A kutatók úgy vélik, a Wnt hatására a csont őssejtek nagyobb mértékben szaporodnak, és gyorsabban átalakulnak csonttermelő sejtekké.

A Stanford kutatói most a bőrsérüléseket, szívrohamot és stroke-ot követő szövetregeneráció felgyorsítására terjesztik ki munkájukat.

Forrás: Medipress hírszolgálat
Animáció: HáziPatika.com

hirdetés
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+11, +16 °C
Minimum:
+3, +8 °C

Hazánkban szerdán délelőtt változóan felhős lesz az ég, a Dunántúlon és a középső országrészben a gyengén felhős, másutt a közepesen vagy erősen felhős időszakok lesznek túlsúlyban.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag