Eltanuljuk a szalamandráktól a lábunk visszanövesztését?

Tudósok szerdán leleplezték, hogyan képesek a szalamandrák, a természet egyik csodái újból kinöveszteni elvesztett lábukat. A kutatók azt remélik, egy nap emberen is képesek lesznek ezt végrehajtani.

Minden élőlény képes testének valamely részét vagy részeit újranöveszteni, azonban a szalamandrák mindenkit megelőznek regeneratív képességeikkel.

Törések I.

Törések I.
Minden emlős, így mi is képesek vagyunk újranöveszteni a bőrt vagy összeforrasztani a törött csontokat, azonban a szalamandrák néhány hét alatt pótolni tudnak egy hiányzó végtagot vagy egy károsodott tüdőt, kijavítják a sérült gerincvelőt és még az elveszett agytekervényeket is képesek pótolni.

A biológusok eddig azt feltételezték, hogy a kis hüllők "pluripotens" sejteket használnak, amelyek az amputáció helyén egy úgynevezett blasztémát hoznak létre. A pluripotens sejtek az emberi embrionális őssejtekhez hasonlóan kémiai stimulusok hatására különböző szövettípusokká differenciálódnak, amelyek a bőrt, a csontokat, az idegeket, az izmokat és a többit alkotják.

Azonban a brit Nature folyóiratban megjelent tanulmányban amerikai és német tudósok azt állítják, az újranövesztés szövetspecifikus sejtek révén megy végbe, ez pedig jó hír. A hét kutató a Mexikóban őshonos, az emlősök fejlődésének modellezésében széles körben használt axolotlt (Ambystoma mexicanum) módosította genetikailag: egy fluoreszkáló medúza génjét ültették bele. A gént hordozó sejtek élénk zöld színben fluoreszkálnak ultraibolya fény alatt, így a kutatók azonnal tájékozódhatnak a sejtek eredetéről és fejlődéséről.

Axolotl-embriók felhasználásával a kutatók transzgénikus szöveteket ültettek be olyan helyekre, melyekről már tudták, hogy adott testrészekké fejlődnek, majd megfigyelték, hol és hogyan szerveződnek a sejtek az embrió növekedésével. Ezután genetikailag módosított axolotlok végtagjait vagy szerveit távolították el. Ezeket a szöveteket normál axolotlokra ültették, majd levágtak belőlük egy részt és figyelték, mi történik a zölden fluoreszkáló sejtekkel az embrió növekedése során.

Kiderült, hogy a regenerációban nem pluripotens sejtek vesznek részt, mint azt feltételezték, hanem olyan sejtek, amelyek "memóriájukban" őrzik szövetük eredetét. Más szavakkal csak a "régi" izomsejtekből keletkeznek új izomsejtek, csak a "régi" idegsejtekből lesznek új idegsejtek, csak a "régi" bőrsejtekből képződnek új bőrsejtek és így tovább. Csak a bőrt és a porcot felépítő sejtek bizonyultak sokoldalúnak. Egyes esetekben ez a két sejttípus szerepet is cserélhet.

Az eredmények nagyon fontosak, mivel a szalamandra csodálatos képessége is szövetspecifikus sejtekre vezethető vissza, ez valamivel közelebb áll az emlősökhöz, mint gondoltuk. "Úgy vélem, a folyamat jobban hasonlít az emlősökére, mint vártuk" - mondta el az egyik szerző, Malcolm Maden, a Floridai Egyetem professzora egy sajtóközleményben. "Így nagyobb a remény arra, hogy egy nap emberekben is sikerül az egyes szöveteket regenerálni." A kutatókra azonban még rengeteg munka vár, mielőtt a szalamandra-típusú regeneráció egy karját vagy lábát vesztett embernél komolyan szóba jöhet.

A szintén a Nature-ben megjelent egyik kommentárban az Utahi Egyetem neurobiológusa, Alejandro Sanchez Alvarado "a regeneráció megismerésének új dimenziójaként" üdvözölte a tanulmányt. "Mint minden fontos munka, ez is számos olyan kérdést vet fel, amely az elkövetkezendő pár évben elég munkát ad majd a tudósoknak" - mondta el Alvarado.

Animáció: HáziPatika.com
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-7, -2 °C

Hazánkban pénteken délelőtt délnyugat felől sokfelé megnövekszik a felhőzet, de jelentős csapadékra még nem kell számítani.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag