+16° - +35°
Nincs front

Elismerés a Béres Csepp feltalálójának

Nemrég a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban a magyar orvostudomány nagyjainak szobrai között elhelyezték Dr. Béres József, a Béres Csepp feltalója mellszobrát. A Széchenyi-díjas kutató február 7-én lett volna 88 éves. Küzdelmes életútjáról szól cikkünk.

Béres József a magyar orvostudomány nagyjai között

Dr. Béres József küzdelmes, de gazdag élete során számtalanszor szállt szembe a meg nem értéssel, irigységgel, szakmai féltékeny­séggel, s tette ezt azért, mert küldetése volt: az emberi élet védelme. Cseppjeinek segítségével százezrek nyerték vissza egészségüket.

Február elején a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban a magyar orvostudomány nagyjainak szobrai között elhelyezték Dr. Béres Józsefnek, a Béres Csepp megalkotójának mellszobrát. A szoboravató ünnepségen a kutató egykori barátja, Búza Barna szobrászművész által készített alkotást Dr. Kapronczy Károly az Orvostörténeti Múzeum címzetes főigazgatója avatta fel. Az igazgató úr beszédében elmondta: "Nagy öröm számunkra, hogy a két éve elhunyt Dr. Béres Józsefnek ezzel a szoborral emléket állíthatunk, hiszen tudományos munkássága, elhivatottsága, önzetlen segíteni akarása, küzdelmes élete miatt már életében közmegbecsülés és tisztelet övezte hazánkban és az egész világon."

A fia vette át a stafétabotot

A szoboravatáson részt vett a feltaláló fia Dr. Béres József a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnöke is, aki a következő mondatokkal méltatta a Béres Csepp feltalálóját: "Édesapám 1972-re, hosszú, és következetes kutatómunka eredményeként alkotta meg a később róla elnevezett cseppeket, amellyel hitvallásának megfelelően sok-sok embertársa gyógyulását, egészségének visszaszerzését segíthette. A Béres Cseppet megalapozó tudományos eredményei az 1960-70-es években korát jóval megelőzték és újszerű meglátásait az akkori hivatalos tudomány elutasított, munkáját gátolta. Az idő azonban őt igazolta, készítménye elismert gyógyszerré lett, és 2002-ben, a Béres Csepp megalkotásának 30. évében pedig, az emberek egészségének védelmében kifejtett munkásságáért a legrangosabb hazai tudományos elismeréssel, a Széchenyi-díjjal tűntették ki. A szoboravató életművének újabb méltó elismerése."

Egy gazdag életút

Soha egyetlen embertársam életéről nem akartam, nem akarok és nem is tudnék lemondani. Más a dolgom a világban.Béres József (1920-2006)
Béres József 1920. február 7-én született a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Záhonyban. Általános iskolai tanulmányait a szülőfaluban végezte, majd két évig gyári munkás a záhonyi fűrésztelepen.
Később kertészetet tanul a Duna-Tiszaközi Mezőgazdasági Kamara Kertmunkásképző Iskolájában Kecskeméten, és szakkertészként végez.
1941-ben bevonul katonának, és szolgálati ideje alatt középiskolai levelező tanulmányokat kezd a kassai II. Rákóczi Ferenc Premontrei Gimnáziumban, de 1943-ban frontszolgálatra kerül a Kárpáton túli területekre, így tanulmányai félbeszakadnak. A frontszolgálatról hazatérve 1947-ben házasságot köt Papp Katalin tanítónővel.

1948-ban a nyíregyházi Kossuth Lajos Evangélikus Gimnáziumban befejezi gimnáziumi tanulmányait, és szövetkezeti ügyvezetőként helyezkedik el Záhonyban, majd építőipari munkás Nyírmadán. 1954-1963 között laboratóriumvezető az Állami Mezőgazdasági Gépállomás kisvárdai laboratóriumában. Közben elkezdi egyetemi tanulmányait a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Mezőgazdaságtudományi Karán, ahol agrármérnöki diplomát szerez. 1964-től 1989-ig A Nyírségi Mezőgazdasági Kísérleti Intézet tudományos munkatársa, az intézet Tudományos Tanácsának tagja.

Tanulmányait tovább folytatja és 1968-ban doktori vizsgát tesz általános élettanból és agrobiokémiából. 1955-1972 között talajtani, analitikai, talajgenetikai, térképszerkesztési, üzemtani, kórélettani, környezetvédelmi, kemizálási, tápanyag-gazdálkodási tanfolyamokat végez. A 70-es évek elején másodállásban a Kisvárdai Járási Kórház laboratóriumában dolgozik. 1972 megalkotja humángyógyászati készítményét, a későbbi Béres cseppet, majd 1975-ben a kuruzslás vádjával bűnvádi eljárás indul ellene, de az élet őt igazolja, és 1978-ban kereskedelmi forgalomba kerül a Béres csepp. 1987-ban bemutatják róla és munkásságáról forgatott "Az utolsó szó jogán" című dokumentumfilmet.

1989-ben megalakul a Béres Részvénytársaság, melynek egyik alapítója, igazgatóságának tagja, tudományos munkatársa. Később a Béres Alapítvány a Teljes Életért néven karitatív célokat szolgáló alapítványt hoz létre a Béres Rt.-vel. 1993-tól a Béres Részvénytársaság elnöke. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet 2000-ben a Béres Cseppet gyógyszerré nyilvánítja. 2006. március 26-án rövid betegség után hunyt el Budapesten.

Főbb elismerései

1997 A Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje - az egészségmegőrzés társadalmi szintű elfogadtatásában végzett munkájáért
1998 Záhony díszpolgára
2000 Magyar Örökség Díj - küzdelme az egészséges emberért
2000 Kisvárda díszpolgára
2001 Címzetes egyetemi docens
2002 Szülővárosában még életében kollégiumot neveznek el róla
2002 a Köztársaság Elnökének Érdemérme - tudományos elhivatottsággal és hajlíthatatlan akaraterővel megalkotott életművéért
2002 Széchenyi-díj
2007 Pro Comitatu Díj - posztumusz kitüntetés a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye fejlődésének elősegítése és felemelkedése érdekében kifejtett tevékenységéért
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +35 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban hétfon délelőtt a többórás napsütés mellett elkezdődik a gomolyfelhő-képződés, de ezekből számottevő csapadék még nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag