Élhetünk 120 évig? Öregedés elleni szert tesztelnek jövőre

Egy, a világon szinte mindenütt ismert és elterjedt, cukorbetegség ellen már alkalmazott szer vezethet az igazán hosszú élethez - remélik egyes kutatók. Az úttörő jellegű módszer emberi kipróbálást 2016-ban tervezik beindítani Amerikában.

Az első öregedés elleni gyógyszer tesztelésétől azt várják a kutatók, hogy az emberek jó egészségben érjék meg 110-es és 120-es éveiket. Vagyis a szerrel meg akarják állítani az öregedési folyamatokat. A brit The Telegraph szerint a kísérletek akár 2016-ban is megkezdődhetnek Amerikában.
A szóban forgó hatóanyag állatoknál már bizonyította, hogy meghosszabbítja az egyedek életét. Éppen ezért adott engedélyt az amerikai gyógyszerhatóság (FDA) arra, hogy jövőre embereken is vizsgálják a cukorbetegségnél már széles körben alkalmazott anyag öregedésre gyakorolt hatását.

7 tanács: így is küzdhetünk az öregedés ellen

A belső értékek igazán fontosak - ezt a szabályt mindannyian jól tudjuk. Ám az, hogy milyen a külsőnk és hogyan érezzük magunkat a bőrünkben, kihatással van az egész önértékelésünkre. Egyszerű módszereket mutatnunk.

Ha tényleg minden a kutatók elvárásainak megfelelően alakul, akkor egy hetvenéves ember olyan egészséges lehet biológiailag, mint egy ötvenéves. A vizsgálatok egyik tanácsadója a skót tudós, a Kaliforniában dolgozó Gordon Lithgow professzor. A kutató a Buck Institute for Research on Ageing munkatársa, azaz az öregedéskutatásra szakosodott amerikai Buck Intézetben dolgozik. A mostani kutatások célja nem a "megfiatalodás", hanem a betegségek kialakulásának a lelassítása. Ez azonban összefügg azzal, hogy sikerüljön az öregedést tempóját mérsékelniük - magyarázta Lithgow a The Telegraphnak. Ez forradalmian új lenne, ilyesmi még nem fordult elő korábban - tette hozzá.

A tudósok szerint az öregedés nem elengedhetetlen része az életnek, hiszen minden sejtünkben megvan az a DNS-minta, DNS-másolat, ami a testet akár örökké helyesen működtetni tudná. Egyes tengeri lények például egyáltalán nem öregednek. Ugyanakkor ez a helyes működtetés életünk során sejtosztódások millióit igényli. És minél többször osztódik egy sejt, annál több hiba léphet fel. Ahogyan a sejtbeli problémák szaporodnak, annál kevésbé tudja testünk korrigálni a hibákat, károkat. Így például a rák esetén a szervezetünk egyre kevésbé képes kiszelektálni a hibás mutációkat. Ilyenkor kezdenek a tumorok növekedni. Az Alzheimer-kór esetében az agy lesz képtelen eltávolítani bizonyos plakkokat, és ebből fejlődik ki a demencia.

A tudósok szerint az öregedés nem elengedhetetlen része az életnek, hiszen minden sejtünkben megvan az a DNS-minta, ami a testet akár örökké helyesen működtetni tudná

A tudósok szerint az öregedés nem elengedhetetlen része az életnek, hiszen minden sejtünkben megvan az a DNS-minta, ami a testet akár örökké helyesen működtetni tudná

Az öregedés elleni folyamatokra a kutatók most a cukorbetegség elleni egyik közismert hatóanyagot próbálják ki. Ez a hatóanyag növeli a sejtekben kibocsátott oxigénmolekulák számát, ez pedig - úgy tűnik -, a sejt robusztusságát és hosszú életét segíti elő.

A hatóanyagot egyébként belga tudósok kezdték tesztelni a C. elegans nevű fonálférgeken. A férgek nemcsak hosszabb ideig éltek, hanem egészségesebbek is maradtak. Amikor egereken próbálták ki a szert, negyven százalékkal éltek tovább, és csontjaik is erősebbek voltak. Tavaly a Cardiffi Egyetemen kiderült, hogy a szert a cukorbetegség miatt megkapó betegek hosszabb ideig éltek. A vizsgálatok szerint a szer adagolása nélkül átlagosan nyolc évvel korábban hunytak volna el.

Az USA-ban most azt tervezik, hogy a következő télen kezdik meg a kipróbálást. Az ügyben - minthogy tényleg úttörő jellegű kísérletekről van szó - megszólalt az FDA, az amerikai gyógyszerhatóság helyettes igazgatója is. Dr. Robert Temple szerint az öregséggel kapcsolatos sokféle probléma esetében várják a megoldást a kutatók. Így nemcsak a demencia, hanem egyes szembetegségek gyógyításában, vagy az izomtónus gyengülésének kezelésében is fontos lehet a szer. Temple szintén úgy véli, hogy eddig sosem látott kísérletekről van szó, amelyek forradalmian megváltoztathatják a lakosság öregedési folyamatait, ha beigazolódnak a tudósok várakozásai.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+28, +33 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban hétfon délelőtt kissé felhős, száraz időnek örülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag