Egyedülálló kezdeményezés siketeknek és nagyothallóknak

A Vodafone Magyarország Alapítvány és a Hallatlan Alapítvány jóvoltából mától újabb, Magyarországon egyedülálló szolgáltatás könnyíti meg a hallássérültek életét.

Videós jelnyelvi tolmácsszolgálat kezdte meg működését, amely 2013. július 4-től - a közintézmények között elsőként - a Fővárosi Önkormányzat Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ Fiumei úti épületéből vált térítésmentesen elérhetővé a rászorulók számára.
A siketek és nagyothallók számára jelnyelvi tolmács közreműködése nélkül gyakran még a hétköznapi ügyek intézése is rendkívül nehézkes. A Magyarország harmadik legnagyobb nyelvi kisebbségének számító mintegy 50 ezer siket ugyan már évek óta jogosult térítésmentesen igénybe venni jelnyelvi tolmács segítségét, ám mivel a tolmács személyes jelenléte eddig elengedhetetlen volt, váratlan helyzetekben, baleset vagy sürgős orvosi beavatkozás szükségessége esetén akár az életük is veszélybe kerülhetett a kommunikációs nehézségek miatt.A hazai intézmények közül elsőként a budapesti Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központból érhető el - a kórházban rendelkezésre álló IP-videotelefon és táblagép segítségével - a videós jelnyelvi tolmácsszolgálat, amelynek célja, hogy megkönnyítse a hallássérültek számára a közszolgáltatásokkal, orvosi ellátással kapcsolatos ügyek intézését. A mobiltechnológiának köszönhetően a szolgáltatás sürgős esetekben - baleset, tűz, életveszély - is hatékony segítség, mivel a jeltolmácsnak immár szükségtelen személyesen jelen lennie. Okostelefon vagy táblagép, illetve egy szabadon letölthető videóchat-program segítségével bárhonnan elérhető a Hallatlan Alapítvány irodájában webkamera előtt ülő tolmács a nap 24 órájában.

"Mobitelefon birtokában az emberek nagyobb biztonságban érezhetik magukat, tudva azt, hogy szükség esetén bármikor segítséget hívhatnak. A fogyatékkal élők azok, akik talán leginkább rászorulnak telefonjuk segítségére, mégis gyakran szembesülnek komoly nehézségekkel annak használata során. A Hallatlan Alapítvánnyal karöltve évek óta dolgozunk azon, hogy a mobiltechnológiát a siketek és nagyothallók társadalmi integrációjának szolgálatába állítsuk. Az együttműködés első eredménye volt az az interneten és mobiltelefonon elérhető jelnyelvi szótár, amely a magyar jelnyelv hatékony oktatási formáját nyújtja. A ma bemutatott, hazánkban egyedülálló videós jelnyelvi tolmácsszolgálat újabb jelentős lépés a hallássérültek életének megkönnyítése érdekében" - mondta Gothárdi Ibolya, a vállalat HR vezérigazgató-helyettese, a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumának tagja.

"A videós jelnyelvi tolmácsszolgálat elindítása mérföldkő, komoly segítség a hallássérültek számára. Bízunk abban, hogy a közeljövőben egyre több kórházban, közintézményben válik elérhetővé ingyenes szolgáltatásunk" - mondta Bartos Pál, a Hallatlan Alapítvány elnöke.

Weisz Fanni segítségével mutatták be a szolgáltatást"Hallássérültként naponta szembesülök komoly problémákkal. Anyanyelvemet, a jelnyelvet az emberek többsége nem érti. Ez nehézkessé, sőt gyakran lehetetlenné teszi a kommunikációt. A videós jelnyelvi tolmácsszolgálat lehetőséget nyújt arra, hogy csökkenjen a hallók és a hallássérültek között hosszú ideje fennálló kommunikációs szakadék, és mind jobban közeledni tudjunk egymáshoz" - mondta a szolgáltatás működését bemutató sajtótájékoztatón a világhírű siket modell, Weisz Fanni.

Tényleg mérföldkő

A magyar állam 2003 óta minden siket, hallássérült és nagyothalló ember számára jelnyelvi tolmácsot biztosít; a jelenlegi törvény értelmében erre egy fő egy évben legfeljebb 120 órás időtartamig jogosult. Mint az a sajtótájékoztatón elhangzott, azon túl, hogy kérdés, ez mire elég, a jelnyelvi tolmácsok életének nagyjából 40 százalékát csak az utazás teszi ki, azaz a minőségi "munkaidő" rendkívül redukálódik. Hazánkban ma mindössze 100-150 jelnyelvi tolmács segíti az érintetteket, az ő mozgósításuk, helyszínre érkezésük azonban vészhelyzetben vagy egy baleset alkalmával rendkívül nehézkes, sokszor megoldhatatlan. Könnyű belátni tehát, hogy a siketek és nagyothallók ezért rendkívül nehéz helyzetben vannak az élet számtalan területén (utazás, vásárlás, egészségügy stb.), ezért óriási könnyebbség, hogy innentől egy okostelefon (akár androidos, akár iOS-es) is kinyitja számukra a világot, ahol a vonal másik végén egy tolmács áll rendelkezésre 0-24 óráig.
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+10, +15 °C
Minimum:
+5, +10 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt többnyire erősen felhős lesz az ég, a Dunántúlon lehet szakadozottabb a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag