Egy lépéssel közelebb a kopaszodás okainak megfejtéséhez

A felnőtt őssejtek teszik lehetővé a szervezet számára, hogy a sérült vagy elhasználódott szövetek pótolhatók legyenek. Egyes szerveknek, így a beleknek vagy a bőrnek állandó fiatalításra van szükségük, ezért az őssejtek gyakran osztódnak. Más testi struktúrákat, beleértve a szőrtüszőket, ezek tartják nyugalmi állapotban, s addig nem szaporodnak, amíg nem érkezik jel a környezetükből, hogy ideje regenerálódni.

Ez azért működik így, hogy a szervezet egy olyan értékes erőforrásait, mint az őssejtek, takarékosan használja. De még nem értjük egészen, hogy a nyugalmi állapotot hogyan szabályozza a szervezet, sőt, annak precíz biológiai funkciója sem világos.
A Rockefeller University professzora, Robin Chemers Neustein és kollégája, Kenneth Lay arról számolt be, hogy olyan új biológiai jeleket fedeztek fel, melyeknek hatására a szőrtüsző őssejtek a nyugalmi állapot és regeneráló tevékenység között váltakoztak.

Kopaszodás: miért vesztik el hajukat a férfiak?

Míg a nők pár kihullott hajszál esetén is azonnal felkutatják a legújabb kozmetikumokat, a férfiak egy része a kopaszodást az élet természetes velejárójának tekinti. Tény, hogy a kopaszság főleg őket veszélyezteti, a ritkuló haj azonban mindenkinek gond. Kattintson!

"Egy korábbi vizsgálatban a laboratóriumunk kimutatta, hogy amikor az egerek megöregednek, a régi zsír a bőrükben magasabb szintre kapcsolja az úgynevezett BMP jelek kibocsátását. Ez a jel egyfajta molekuláris fék a szőrtüsző őssejtek számára, s így sokkal több időt töltenek nyugalmi állapotban, mint korábban" - mondta Fuchs.

A mostani tanulmányban Lay megtalált egy őssejt gént, amely aktiválódik a BMP jelre. Illetve azt is kimutatta, hogyha ez a gén hiányzik, az őssejt jelentősen sűrűbben növeszti a hajszálakat. "Úgy gondoltuk kezdetben, hogy ez a haj növekedésének kulcsa. De az egerek szőre meglepően elvékonyodik és megőszül idő előtt" - mondta Fuchs."

Közelebb kerültünk a kopaszodás okának megfejtéséhez

Közelebb kerültünk a kopaszodás okának megfejtéséhez

Az aktivizálódás után az őssejtek létrehoznak egy új hajszemölcsöt, de a régi szemölcs és a régi haj- vagy szőrszál és szőrtüsző is a helyén marad, dúsítva a szőrzetet. Új szőrszálat azonban csak az új szemölcs tud létrehozni. Egereken legfeljebb négy szőrtüsző halmozódhat fel ezen a módon.

Amikor Lay és Fuchs olyan egereket hoztak létre, amelyekből hiányzott a FOXC1 - letiltották vagy kiütötték azt a gént, amely ezt a fehérjét létrehozza -, megfigyelték, hogy az állatok szőrtüsző őssejtjei több időt töltöttek a szőrszálak növesztésével, és kevesebb ideig maradtak nyugalomban. A kísérlet kilenc hónapja alatt a normál egerekből négy, a FOXC1-hiányosoknál hét alkalommal nőtt új szőrszál. "Az utóbbiaknál az őssejtek hiperaktív állapotba kerültek, ás nem voltak képesek megfelelően felkészülni a nyugalmi állapotra" - magyarázta Lay.

A kutatók azt is felfedezték, hogy a hiányzó FOXC1 esetén a szőrtüszőknek mindig csak egy szőrszáluk van annak ellenére, hogy hétszer termeltek új szőrszálat. A szőrtüszők ugyanis nem voltak képesek megtartani a régi szemölcsöket, bár létrehoztak egy új szemölcsöt probléma nélkül. Mivel az őssejtek gyorsabban kezdtek szaporodni, kevésbé megbízhatóan tapadtak össze. Ennek eredményeként, a régi szemölcsök nem megfelelően kapaszkodtak a szőrtüszőbe, amikor az újonnan növekvő szőr félrelökte őket. És mivel az elpusztult szemölcs nem tudott nyugalmi jelet kibocsátani, a vesztesége késztette a megmaradó őssejtet még gyorsabb reprodukcióra.

Míg a szőrtüsző őssejtek FOXC1-hiányos egerekben óriási tempóban termelik a szőrszálakat, ez meg is viseli őket. Korábban génkezelt egerek szőre gyérebb és őszesebb, s a bundájuk nem képes regenerálódni a kortársaiknak vagy a náluk fiatalabb egyedeknek megfelelően. Hasonló jelenséget írtak le más kutatások az egerek vérképző őssejtjeinél is.

"A szőrtüsző őssejt befolyásolja a melanocita őssejtek viselkedését, amelyek szintén a szemölcsben élnek" - mutatott rá Fuchs. Ezért, amikor a szőrtüsző őssejtek száma csökkenésnek indul a korral, ugyanez történik a melanocita őssejtekkel is, s bekövetkezik a korai őszülés és a szőrszálak elvesztése. Nem sokat tudunk a természetben előforduló korral szőr- vagy hajhullás okairól, de a kopaszodás titkának megfejtéséhez a génkezelt egerek sok segítséget nyújthatnak.

Forrás: Eurek Alert

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Melegfront

Maximum:
+2, +8 °C
Minimum:
-2, +3 °C

Hazánkban szerdán délelőtt változóan felhős lesz az ég, gyenge eső, záporeső kialakulhat, északkeleten ónos csapadékra is készülni kell.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag