Egy ember, aki túlélte a plutóniuminjekciót

Ha nem diagnosztizálják félre a szobafestő gyomorfekélyét végstádiumú ráknak, az az orvosi csoda sem következhetett volna be, amelyben Albert Stevens túlélte azt a sugárdózist, amelybe perceken belül bele kellett volna halnia.

A plutóniummérgezés komoly dolog, erről a világ Alekszandr Litvinyeko halálával kapcsolatban pontosan értesülhetett. De az a dózis, amivel az egykori kémet eltették láb alól semmiség volt ahhoz képest, amit Albert Stevens kapott, hiszen az elérte az atomerőművekben dolgozók éves egészségügyi határértékének 1280-szorosát. Az amerikai szuperember mégis túlélte. A csodás esetről az Index.hu számolt be.
Az amerikai atombomba kifejlesztését és megépítését célzó Manhattan-terv egyik fontos része volt, hogy tudományosan feltárják a sugárzás emberi testre gyakorolt hatását. A cél az volt, hogy megállapítsák, milyen sugárdózis mellett lehet még biztonságosan dolgozni, és megfigyeljék, hogyan bomlik le a szervezetben, illetve hogyan halmozódik fel a csontokban a sugárzó anyag. Az első állatkísérleteket 1944-ben végezték el, majd a következő év tavaszán eljött az embereken végzett tesztek ideje is. Ekkor nagyjából két hónappal voltunk az első kísérleti atomrobbantás, a Trinity teszt, és hárommal Hirosima elpusztítása előtt.

Sugárbetegség, égési sérülések, fizikai erőhatások (lökéshullám), ionizáló sugárzás - a 70 évvel ezelőtti hirosimai atomrobbantásban rémisztő okokból következett be a szinte azonnali tömeghalál. De a bombatámadás után évtizedekkel is szedi áldozatait az atomfegyver. Részletek!


Albert Stevensről úgy gondolták, hogy végstádiumú gyomorrákban szenved, s az orvosok már lemondtak róla. Így esett rá a választás, s 1945. május 14-én 0,2 mikrogramm plutónium-238, és 0,75 mikrogramm plutónium-239 izotópot kapott egy injekcióban, anélkül, hogy elárulták volna neki, mivel oltják be. A szervezete ezáltal utólagos becslések szerint a következő 21 évben összesen 64 sievert sugárdózist kapott. Ez megfelel a következőknek:
Vajon mekkora sugárterhelést visel el a szervezet?

Vajon mekkora sugárterhelést visel el a szervezet?

3,2 millió mellkasröntgen sugárterhelése
Az éves egészségügyi határérték 1280-szorosa az atomerőművekben dolgozóknál
A baleseti mentésben résztvevők számára megengedett határérték 250-szerese
A közvetlen egészségügyi hatások megjelenésével járó határérték 25-szöröse
A halálos adag 10-30-szorosa
Azonban Stevens ahelyett, hogy 10 percen belül meghalt volna még 21 évet élt, és 79 éves korában szívroham vitte el. Mindvégig azt gondolta, hogy a rákból a kísérleti kezelés gyógyította ki. Az esete azóta is páratlan, s a tudomány azóta is értetlenül áll a történtek előtt.
További részletekkel az Index.hu cikke szolgál.
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban kedden délelőtt fokozatosan növekszik a felhőzet, helyenként futó hózápor, havas eső előfordulhat.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag