Csak hisszük, hogy egészségesek vagyunk?

A Philips Magyarország 2009. után idén második alkalommal ismertette a hazai lakosság egészségügyi helyzetéről szóló tanulmányának eredményeit, melyek meglepőnek bizonyultak: a válaszadók 78 százaléka ugyanis jónak ítéli egészségi állapotát, ugyanakkor közel 20 százalék számolt be valamilyen tartós (krónikus) betegség meglétéről, és a megkérdezettek közel 28 százalékának romlott az egészségi állapota az elmúlt 5 évben.


A válaszadók többsége az egészségügyi infrastruktúrát és a meglévő kapacitásokat kifogásolta (49,7 százalék). Minden harmadik résztvevő utalt a pénzügyi gondokra és közel 16 százalék pedig az egészségügyi dolgozókra panaszkodott.

A felmérés azon kérdésre, hogy a megkérdezett mit tesz egészségének megőrzése érdekében, minden második ember említette a mozgást, illetve a táplálkozás is előkelő helyen végzett (47,8 százalék). A válaszadók 7 százaléka a káros szenvedélyekről mentes életet tartja fontosnak, ugyanakkor a megkérdezettek összesen 1,4 százaléka említette a korai diagnosztikát és a szűrővizsgálatokat mint az egészség megelőzésének egyik lehetséges formáját.

Érdekesség

A kutatás a Fogyasztói Magatartás Kutató Intézet Trendinspirációs Műhely irányításával zajlott, amelynek keretén belül 700 lakost kérdeztek meg október hónap folyamán, mely minta reprezentálja a magyar felnőtt korú lakosságot a KSH irányadó statisztikái alapján.

"Legalább annyit kellene fordítani a megelőzésre, mint a kezelésre. Miután a krónikus betegségek világszinten terjednek, a megfelelő felvilágosítás az egészségünket érintő kérdésekkel kapcsolatban egyre nagyobb jelentőséggel bír.Azzal, hogy szembesítjük az embereket életmódjuk következményeivel, arra biztathatjuk őket, hogy tegyenek meg mindent saját egészségük megőrzése és a betegségek elkerülése érdekében" - mondta dr. Erőss György, a vállalat egészségügyi részlegének igazgatója, majd hozzátette, hogy az ehhez hasonló felmérések igen hasznos információval szolgálnak arról, hogy a lakosság hogyan értelmezi az egészségét érintő veszélyeket, illetve hogyan viszonyul azok leküzdéséhez.

"Az egészségügy ott kezdődik, hogy megértjük, mire is van szüksége az embereknek. A Philips pont ezért indította el a kutatást az egész régióban és Magyarországon" - mondta Benedikt Laux, a vállalat regionális vezérigazgatója, majd hozzátette, a vállalat a körkörös egészségügyi modellben gondolkodik, amelyben olyan ciklusok váltakoznak, mint a megelőzés, a szűrés, a diagnózis, a kezelés, a megfigyelés, majd ismételten a megelőzés, mert ez a fajta szemléletmód növelné az egészségügyi rendszer minőségét, továbbá minimalizálná a kiadásokat.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAlvás

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAz ipari forradalom előtt még másképp aludtunk

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
0, +6 °C
Minimum:
-5, 0 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában borult lesz az ég, a Dunántúlon azonban helyenként elvékonyodhat a felhőzet, és néhol előbukkan a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag