Befolyásolja döntéseinket a testhelyzet

Döntéseink nem mindig tudatosak, megérzéseink és előfeltevéseink észrevétlenül befolyásolhatják azokat. Még a testhelyzet is hordozhat magában információt.

"Mint minden egyéb kognitív funkció, a döntéshozatal is igen összetett folyamat: emlékek, látott képek, a testhelyzet, ezek mind hatással vannak rá" - mondta el Anita Eerland, a rotterdami Erasmus Egyetem pszichológusa. Kutatótársai, Tulio Guadalupe és Rolf Zwaan segítségével úgy tapasztalta, hogy a testhelyzet befolyásolja, mekkorának becsülünk egy méretet vagy egy mennyiséget. A felfedezésről szóló cikk a Psychological Science című folyóiratban jelenik meg.

Amikor elképzeljük a számokat, fejben a kisebbeket balra, a nagyobbakat jobbra rendezzük. A kutatók feltételezték, hogy testünk dőlésszöge hatással lehet arra, mekkorának becsülünk egy-egy mennyiséget. Ennek bizonyításához 33 önkéntest kértek meg, hogy álljanak fel a Wii Balance Board nevű szerkezetre, amely elméletileg jelzi, ha sikerült egyenesen megállniuk. Előzőleg azonban a kutatók úgy manipuláltak néhány gépet, hogy azok vagy a kicsit jobbra, vagy az enyhén balra dőlt testet érzékeljék egyenesnek.
A résztvevők feladata volt, hogy végig a gép által egyenesnek tartott pózban álljanak, miközben egy képernyőn olvasható kérdéssort válaszoltak meg szóban. A kísérlet első felében olyan különböző számadatokat kellett megtippelniük, mint az Eiffel torony magassága vagy a whisky alkoholtartalma. A második forduló során minden kérdésre egy 1-10 közti szám volt a helyes válasz: például, hogy hány unokája van Beatrix holland királynőnek, vagy hogy Michael Jacksonnak hány slágere lett országukban listavezető.

A várakozásoknak megfelelően a balra dőlő alanyok alacsonyabb számokat mondtak, mint az egyenesen állók vagy a jobbra hajlók. Aki jobbra állt, az nem tippelt nagyobb mennyiségeket, mint aki egyenesen. Nem volt befolyásoló tényező a testhelyzet, ha a résztvevő tudta a helyes választ. "A póz nem írja felül a tudást" - fogalmazott Eerland.

Zwaan ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a döntéshozatal folyamatát nem lehet megmagyarázni pusztán racionális okokkal. "Nem egy ősi folyamatról beszélünk. Nagyon sok információ befolyásolja, mi most ezek közül emeltük ki és vizsgáltuk a test szerepét."

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
-3, +2 °C
Minimum:
-5, 0 °C

Hazánkban szerdán délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég, többfelé várható változó intenzitású havazás.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag