Bal kezünk motiváltabb, mint a jobb?!

A motiváció nem mindig tudatos. Agyunk dönti el, hogy mikor mennyire akar valamit. Egy új tanulmány arra világít rá, hogy az ösztönzés az agynak egyszerre csak az agy egyik feléből érkezik.  A pszichológusok eddig azt hitték, hogy a motiváció egy tudatos cselekvés. Valamit akarunk, és azt megpróbáljuk elérni.

Néhány évvel ezelőtt azonban, Mathias Pessiglione, az agy működésével foglalkozó a párizsi Brain & Spine Institute kutatója és kollégái kimutatták, hogy a motiváció nem tudatos. Amikor az ember tudatalattijában megjelenik egy elérhető jutalom képe, akkor öntudatlanul is nagyobb teljesítményre ösztönzi magát annak érdekében, hogy e nagyobb jutalmat megszerezze.  

 Egy korábbi vizsgálat során a résztvevőknek a másodperc töredékéig 1 eurós vagy 1 centes érme képe villant fel. Megkérték őket, hogy szorítsanak meg egy nyomásérzékelő kart úgy, hogy minél erősebben szorítják, annál többet kapnak a pénzérméből. A pénzérme képét csak tudat alatt érzékelték, nem tudták mekkora összegért "szorítanak", mégis akkor szorították erősebben a kart, amikor az 1 eurós érme villant fel. Ezen eredmény azt mutatja, hogy a motivációnak nem kell feltétlenül tudatosnak lennie. 

 Az új tanulmány során Pessiglione és kollégái, Liane Schmidt, Stefano Palminteri, és Gilles Lafargue tovább mentek, és megkísérelték bebizonyítani, hogy az agynak egyszerre csak egy oldalát lehet ösztönözni. A résztvevőknek először egy monitor közepén lévő keresztre kellett fókuszálniuk. Azután a monitor valamelyik szélén felvillant az ösztönző 1 eurós vagy az 1 centes pénzérme. A kutatók megfigyelték, hogy amikor az érme a jobb oldalon tűnt fel, a jobb oldali kart erősebben szorították meg az 1 eurósnál, mint az 1 centesnél. Mikor azonban a tudatalatti kép a baloldalon villant fel, és a jobb oldalon szorították a kart, nem szorítottak erősebben az eurós érméért. 

 "Így jöttünk rá, hogy agyunknak, és így a testünknek is, egyszerre csak egy oldala motivált" - meséli Pessiglione. "Ez megváltoztatja az ösztönzésről kialakult elméletet. Furcsa elgondolás, de kutatásunk azt bizonyítja, hogy a bal kezünk motiváltabb lehet, mint a jobb."  

 A kutatás eredményeiről, a Pszichológiai Tudományos Egyesület Psychological Science című folyóiratának hasábjain számoltak be.   

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-1, +5 °C
Minimum:
-8, -2 °C

Hazánkban kedden délelőtt többnyire erősen felhős lesz az ég, helyenként tartósan párás, ködös maradhat az idő.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag