Az orvosok lassan a zsebünkben lesznek?

Kiss Verus

Mi kell ahhoz, hogy a mobiltelefonos technika beépüljön az egészségügybe? Mikorra becslik a szakemberek az m-health átfogó elterjedését? Milyen tendenciák uralkodnak? A Telenor második Jövőkutató Szimpóziumán jártunk.

Egyre több mobilos alkalmazás terjed el az okostelefonos felhasználók között, ezek közül is szép számmal találunk olyat, ami egészségügyi indíttatásból született, esetleg valamilyen tudatos életmódhoz kapcsolódó tematika mentén működik (lásd korábbi cikkünket kedvenc egészségügyi-életmód alkalmazásainkról).
A kérdés persze adott: mennyire fogja a mobiltechnika és az internet befolyásolni az orvos és a beteg kommunikációját, illetve az egészségügyi ellátást? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket vitattak meg hétfőn a szakemberek: Galántai Zoltán jövőkutató, Rab Árpád információstársadalom-kutató és dr. Meskó Bertalan orvosi blogger szólalt fel a mobil egészségügy múltját, jelenét és jövőjét elemző sajtóeseményen, amit a fővárosban rendeztek.
A rendezvényt Galántai Zoltán jövőkutató, a BME Jövőobszervatórium Kutatócsoportjának vezetője nyitotta: felvezető előadásában az egészségüggyel kapcsolatos korábbi utópiákat, technikai jóslatokat ismertette, melynek véleménye szerint a következő fázisa az m-health (lesz). Ez a technológiai újítás a felhalmozódó adatok problémájára fog választ adni: az egészségügyben a betegeknek egyre több adata, értéke és lelete keletkezik, az információtömeget pedig fel kell dolgozni, kezelni kell. Erre adhatnak megfelelő eszközöket a mobilos alkalmazások - feltéve persze, hogy a szakemberek el tudják érni, az érintettek éljenek is a nekik felkínált újszerű lehetőségekkel.

Északi példamutatás

Kütyümániások figyelmébe

Olvasson még több okostelefonról szóló cikket és hírt a HáziPatika.com-on!

Christopher Laska, a Telenor Magyarország vezérigazgatója szintén a felgyorsult információáramlást látja az okostelefonok "erejét": "Az okostelefon az a varázspálca, amelynek segítségével ideális megoldásokat nyújthatunk a túlterhelt egészségügyi rendszerek támogatására. A mobiltechnológia valóban csodákra képes" - fejtette ki a szakember.

A szimpózium apropójának is nevezhetjük, hogy az előadó ismertette a Boston Consulting Group (BCG) nemrég megjelent tanulmányát is, mely az m-egészségügyi (m-health) megoldások potenciális hatásáról szólt. Ebből kiderült például, hogyan takaríthat meg Norvégia 1,5 milliárd eurót az idősgondozásban távfigyelő megoldások segítségével, illetve több külföldi modellt említett, ami példaértékű lehet hazánk számára is.

Az egészségügy megújítása

"Az m-health lehet az egyik megoldás, ami segít új alapokra helyezni és megújítani küszködő egészségügyi rendszereinket, ösztönözni az egészséges életvitelt és javítani az életkilátásokat. A tanulmány szerint megfelelő mobil egészségügyi megoldásokkal 40 ezerrel tudnánk csökkenteni a kórházban töltött éjszakák számát" - jelentette ki Klausz Ferenc, a Telenor Magyarország fejlesztési vezérigazgató-helyettese, aki nem csak a kórházban töltött napok csökkenését várja a mobilos megoldásoktól, de ugyanúgy magasabb színvonalú egészségügyi szolgáltatást, egészségesebb munkaerőt és csökkenő egészségügyi költségeket állami szinten.

Mi a helyzet itthon?

És a megvalósítás már hazánkban is elkezdődött, bármily hihetetlen is: a telekommunikációs vállalat ugyanis 480 vérnyomás- és vércukorszint-mérő m-health eszközt vezetett be Szabolcs-Szatmár-Bereg megye öt kórházában a hatásosabb, minőségi betegellátás és a felesleges kórházi tartózkodás elkerülése érdekében (lásd az alábbi videót). A projekt keretében kilenc hónap alatt 50 ezer mérést végeztek, és ez idő alatt az intézmények költségei húsz, a betegeké összességében 30 százalékkal csökkentek (utazási kiadások elmaradásának, a kórházi napok számának csökkenésének köszönhetően).A feladat adott, de vannak még akadályok

A szakemberek szerint Magyarországon is adottak a feltételek: szeretjük a mobiltechnológiát, egészségtelenül élünk és vannak már digitális egészségügyi adatbázisaink, tehát nem lehetetlen a mobilos megoldások széles körű bevezetése. Különösen azért, mert az emberiséget sújtó válságokra éppen az információs eszközkészlet adhat választ - fejtette ki Rab Árpád, a BME Információs Társadalom és Trendkutató Központjának igazgatója. A szakember eloszlatott egy téves feltételezést is, jelesül, hogy a mobiltechnológiák egészségügyben való terjedésének legfőbb akadályát az anyagi források hiánya jelenti. Mint mondta, a felmérések arról tanúskodnak, hogy az új típusú technológiai megoldások sokkal inkább azért késnek hazánkban, mert nem prior feladat a bevezetésük. Ráadásul itthon a lelkes mobilhasználók inkább a fiatal felhasználók közül kerülnek ki, az idősebbek - akiknek pedig igazán nagy szükségük lenne a korszerű megoldásokra - rendkívül elutasítóak ezekkel szemben.

Az orvos szemszögéből

Az orvosokat képviselve Meskó Bertalan kutatóorvos, a Webicina.comvezetője, a MedIQ blog szerzője is felszólalt: szerinte a szóban forgó technikai változások bevezetését meg kell előzze a felhasználók (köztük az orvosok!) digitális íráskészségének fejlesztése, a helyes keresési technikák elsajátítása, ez e-nyelv megismerése. A szakember beszámolt arról is, mekkora sikert aratnak a Debreceni Egyetemen tartott közösségi médiás kommunikációs kurzusai, melyet idéntől a SOTE hallgatói is elvégezhetnek (digitális formában itt is elérhető).

A szakértők - ha pontos víziókat és lehetséges céldátumokat nem is tudtak megnevezni - de abban legalábbis biztosan egyetértettek, hogy a sztetoszkóp óta az okostelefon a legnépszerűbb orvosi eszköz.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +19 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt a ködfoltok feloszlanak, változóan felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag