Az istenhit és az előítéletek kikapcsolhatók az agyban

A koponya mágneses stimulálásával kikapcsolhatók olyan agyterületek, amelyek az istenhithez, illetve a bevándorlókkal kapcsolatos előítéletekhez köthetők - számolt be a Medical News Today egy, a Social Cognitive and Affective Neuroscience című szaklapban megjelent tanulmányról.

A University of York és a University of California-Los Angeles (UCLA) kutatói a koponya mágneses stimulációját (TMS) alkalmazták; ezt az eljárást egyébként a depresszió kezelésére szokták használni. Az eljárás lényege, hogy az agysejteket mágneses energiával stimulálják azokon a területeken, amelyek a hangulat szabályozásáért felelősek.
A mostani kísérletben Dr. Keise Izuma és munkatársai ugyanezt az eljárást alkalmazták az agy másik területén, a homloklebeny hátulsó-középső részén, amely a problémák azonosításáért és megoldásukért is felelős. A kísérlet célja az volt, hogy kiderítsék, ennek a problémamegoldásért felelős terület stimulálása kapcsolatba hozható-e bizonyos ideológiákkal; az ember ugyanis akkor fordul általában ideológiákhoz, amikor valamilyen megoldhatatlannak tűnő dilemmával vagy fenyegetéssel szembesül. A kísérletben elsősorban a vallási és a nacionalista ideológiákat vizsgálták.

A kutatók 39 diákot vontak be a kísérletbe; két csoportra osztották őket. Az egyik csoport álkezelést kapott,ami egyáltalán nem befolyásolta az agy működését. A másik csoport tagjai pedig TMS-kezelést kaptak, amivel csökkentették a homloklebeny hátulsó-középső részének működését. A kezelés után a kutatók arra kérték a résztvevőket, hogy osztályozzák hiteiket az ördöggel, a démonokkal, a pokollal, Istennel, az angyalokkal és a mennyországgal kapcsolatosan. "Úgy döntöttünk, hogy a résztvevőket emlékeztetjük a halálra, ugyanis korábbi vizsgálatok azt mutatták, hogy az emberek akkor fordulnak leginkább vallási ideológiákhoz, amikor szembe kell nézniük a halállal" - mondta el Izuma.

A hit is stimulálható az agyban

A hit is stimulálható az agyban

Ezek után a résztvevőknek el kellett olvasniuk két, bevándorlók által írott esszét; az egyik írás kifejezetten kritikus hangvételű volt a befogadó társadalomra nézve, a másik épp ellenkezőleg, igen pozitív volt. Úgy gondoljuk, hogy ha kritizálják a közösségünk értékeit, főleg, ha ezt kívülállók teszik, könnyen ideológiai fenyegetést vagyunk hajlamosak látni. Ennek az egyik lehetséges következménye az, hogy még inkább megerősítjük a kritizált vonásokat, és ezzel vágunk vissza a kritizálónak" - magyarázza a kutatás vezetője. A résztvevők ideológiai beállítódását természetesen minden esetben fölvették még a kísérlet kezdetén.

Az eredmények szerint azok, akik a TMS-kezelést kapták 32,8 százalékos csökkenést mutattak abban, hogy mennyire hisznek Istenben, az angyalokban és a mennyországban. Ugyanakkor ugyanebben a csoportban azt tapasztalták, hogy 28,5 százalékkal pozitívabban állnak hozzá a résztvevők a bevándorlókhoz abban a helyzetben, amikor az kritizálta a befogadó társadalmat. "Ebben az esetben sokkal kevesebb negatív, ideológia által vezérelt reakciót kaptunk" - magyarázza Dr. Izuma. A kutatók szerint ez az új vizsgálat azt is bizonyítja, hogy az agyunk ugyanazt az utat választja, bármilyen fenyegetést észlel.
hirdetés
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+4, +9 °C
Minimum:
+2, +7 °C

Hazánkban szerdán délelőtt nagyrészt borult lesz az ég, az Alföld északi részein lehet szakadozottabb a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag