Az is veszélyben van, aki nem cigizik

Az Európai Tüdőgyógyász Társaság bécsi konferenciáján közzétett beszámoló szerint egyre gyakoribb a nem-kissejtes tüdőrák a nemdohányzók körében, és egyre több nőben mutatják ki a betegséget.

Nem sokat tudunk a tüdőrák kockázati tényezőiről a nemdohányzók esetében, bár az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrég megerősítette, hogy többek között a dízelmotorok kipufogógázai is okozhatják a betegséget.
A Francia Általános Kórházi Tüdőgyógyászok Kollégiumának kutatói 7610 tüdőrákos beteg és 7610 új 2010-es tüdőrákos eset vizsgálatával próbálták elemezni a tüdődaganatok kezelésében az elmúlt évtizedekben bekövetkezett változásokat. Mindegyik beteg életkorát, dohányzási szokásait, a daganat szövettani osztályozását, és a tüdőrák diagnóziskori stádiumát rögzítették. Az eredményekből az derült ki, hogy a tüdőrákban szenvedő nők száma tíz év alatt 16-ról 24,4 százalékra, a tüdőrákos nemdohányzók száma pedig 7,9-ről 11,9 százalékra nőtt.Az elemzés azt is kimutatta, hogy a betegek 58 százalékában 4-es stádiumú tüdőrákot diagnosztizálnak. Ez a betegség legelőrehaladottabb stádiuma, amikor a daganat mindkét tüdőre, vagy más szervekre is átterjedt. A 2000-ben végzett hasonló elemzésben ez az arány még csak 43 százalék volt, bár a tanulmány szerzői úgy vélik, hogy e mögött a betegség stádiumainak meghatározásában bevezetett új osztályozás állhat. A kutatást vezető Dr. Chrystéle Locher szerint a WHO ugyan nemrég rákkeltőnek minősítette a dízelmotorok kipufogógázait, további kutatásokra lesz szükség a nemdohányzókban kialakuló tüdőrák egyéb tényezőinek azonosításához. Mivel a mostani elemzésből az is kiderült, hogy jelentősen nőtt az adenokarcinóma aránya, a betegség e típusának alaposabb feltárásához is újabb vizsgálatokra lesz szükség.

Értékelje a cikket!

Glamour 2Szék

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban hétfon délelőtt sokfelé számítani kell záporra, zivatarra.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag