Az embrionális őssejtkezelés egyre közelebb kerül a humán kísérleti szakaszhoz

Az embrionális őssejtterápia újabb lépéssel került közelebb a klinikai kísérleti fázishoz, miután amerikai kutatók bejelentették, hogy benyújtották a kérvényt a kormánynak a humán kísérletek jóváhagyására.

A kísérletekben 12 beteg venne részt, akik a jelenleg gyógyíthatatlan Stargardt betegség következtében most veszítik el látásukat. A rendellenesség a fiatalkori vakság egyik gyakoribb fajtájának számít.

A kezelés során egyetlen, embrionális őssejtekből kinyert retinasejteket tartalmazó injekciót adnának be. A patkányokon és egereken végzett korábbi kísérletek azt mutatták, hogy a kezelés mellékhatások nélkül akadályozta meg a további látásvesztést - nyilatkozta Robert Lanza, az Advanced Cell Technology tudományos főmunkatársa.

Úgy fejti ki a hatását, hogy pótolja az elveszett retinasejteket, az úgynevezett retinális pigmentepitéliumot (RPE), amelyek a látáshoz szükséges fényreceptorokat támogatják.

"Ha valaki elkezdi elveszíteni ezeket az RPE-ket, a fényreceptorok környezete leépül" - nyilatkozta Lanza egy telefonos interjúban. "Ha pótoljuk ezeket az RPE-ket, megakadályozhatjuk ezeknek a fényreceptoroknak az elvesztését, és megelőzhetjük a vakság kialakulását."

A kísérletek már a jövő év elején megkezdődhetnek, amennyiben az Élelmiszer és Gyógyszerengedélyezési Hivatal (FDA) jóváhagyását adja. A kutató elmondta, hogy ez csupán a második olyan beadott kérvény, amely embrionális őssejtkezelés klinikai kísérletét indítványozza. A másik projekt, amely gerincvelő-sérüléseket próbál kezelni, a kaliforniai Geron cég szerint egyelőre parkolópályára került, és a várhatóan 2010 harmadik harmada előtt nem indítják újra.

"Évekig tartó kutatás és vita után most végre elérkeztünk oda, ami az embrionális őssejtkutatás klinikai értékének lehetőségét rejti. A területnek óriási szüksége lenne egy jelentős klinikai sikerre" - véli Lanza.

Az embrionális őssejtkutatás azért számít ellentmondásos területnek, mert az emberi embriókat elpusztítják annak érdekében, hogy kinyerjék azokat a primitív sejteket, amelyek a szervezet szinte bármely más szövetévé képesek továbbfejlődni. Ugyanakkor nagy reményekkel kecsegtet a rák, a cukorbetegség, az Alzheimer-kór és más betegségek kezelésében, sőt a beültethető szervek és szövetek létrehozásában is.

A kutatóknak sikerült megkerülniük az embrionális őssejtekkel kapcsolatos ellentmondást és a velük folytatott munka nehézségét is azáltal, hogy közönséges bőrsejteket programoztak át őssejtekké. Ez a módszer azonban még annyira új, hogy évekig tarthat az embrionális őssejtekkel végzett kísérletek megismétlése, illetve a hasonló tesztelt sejtvonalak felépítése.

"Ez a következő években nem helyettesítheti az embrionális őssejtterápiát" - állítja Lanza. A massachusettsi székhelyű vállalat olyan humán kísérlethez kér jóváhagyást, amely az időskori makula degeneráció, azaz a szem sárgafoltjának elfajulása kezeléséhez hasonló módszereket alkalmaz.
 

Copyright AFP [2009] / Translation Medipress

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+9, +14 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt változó mennyiségű fátyol-és gomolyfelhő lesz az égen, északkeleten még néhol előfordulhat záporeső.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag