Az emberi agy feketedoboza

A hangok és a képek hasonló idegi kódon osztoznak az agyunkban - állapították meg kanadai kutatók egy új tanulmányukban.
A Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) online kiadásában a Montréali Egyetem és a McGill Egyetem Neurológiai Intézete közös kutatásában azt a folyamatot tárták fel a kanadai tudósok, hogy miként teszi lehetővé ugyanaz a neurális kód az agyunkban az egyes hangok és képek megkülönböztetését.
A résztvevők különböző agyi jellemzőiről funkcionális mágneses rezonancia vizsgálattal (FMRI) - egy az agy leképezésére használt noninvazív eljárással - rögzítettek adatokat, azt figyelve, hogyan működik az agy, miközben hangszerek hangját, párbeszédeket és környezeti hanghatásokat hallgattak. Személyenként 3 órát vett igénybe az FMRI-vizsgálat, így egészen pontos képet rögzíthettek a kutatók arról, hogyan reagál az agy a különböző lejátszott hangokra.

A Montreáli Egyetem pszichológia professzor, a kutatás vezetője, Dr. Marc Schönwiesner elmondta: "Kiderült, hogy az agy ugyanazt a stratégiát követi a hangok kódolására, mint amit a képeknél használ. Valószínűleg ez teszi az ember számára könnyűvé, hogy egy bizonyos tárgyból származó hangot megfelelően társítson a vizuális információhoz, azaz az adott tárgy képéhez."

A kutatók számára a következő lépés az lesz, hogy sikerüljön feltárni, pontosan hogyan különbözteti meg az agyunk, mondjuk egy rockbanda elektromos gitárjának hangját egy szimfonikus zenekar vonósszekciójának hangjától, vagy akár egy francia, illetve magyar nyelvű párbeszédet egymástól. Dr. Schönwiesner úgy véli, az agy kép- és hangfeldolgozó mechanizmusainak felderítése végül oda is elvezethet majd, hogy az agyi tevékenységek mintázatának ismeretében rekonstruálható lesz, milyen dalt hallgatott éppen a vizsgált személy.

"Amennyiben idáig eljutunk majd, akkor az sem lesz már távol, hogy csupán az agyi tevékenységek mintázatából egy alvó személy álmait is rekonstruálhassuk. Ez nagyon érdekes volna, de gyaníthatóan még évtizedekkel odébb van ez az eredmény."
hirdetés
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+11, +16 °C
Minimum:
+3, +8 °C

Hazánkban szerdán délelőtt változóan felhős lesz az ég, a Dunántúlon és a középső országrészben a gyengén felhős, másutt a közepesen vagy erősen felhős időszakok lesznek túlsúlyban.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag