Az autisták jó problémamegoldók?

Az autisták akár 40 százalékkal gyorsabban képesek megoldani a problémákat - legalábbis a Human Brain Mapping szakfolyóiratban közzétett, az Université de Montreal és a Harvard Egyetem által közösen végzett tanulmánya szerint.

A vizsgálat keretében a résztvevőket arra kérték, hogy oldják meg a standard Raven-teszt (RSPM) feladatait, amely a hipotézis-tesztelést, a problémamegoldó és tanulási képességeket méri.

"Bár mindkét csoport azonos pontossággal végezte el az RSPM tesztet, az autista csoport gyorsabban válaszolt, és úgy tűnik, a problémamegoldás felgyorsításához az agyuk perceptuális régióját is használták" - nyilatkozta Isabelle Souličres, a Harvard Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője, aki kutatásait a montreali egyetemen folytatta le. "Néhány bíráló azzal érvelt, hogy az autisták összetettsége miatt képtelenek lesznek megoldani a Raven-tesztet, kísérletünk azonban azt bizonyította, hogy az autisták ugyanolyan hatékonysággal megoldották, és a nem autistákhoz képest fejlettebb észleléssel rendelkeznek."

A tanulmányban tizenöt autista és 18 nem autista személy vett részt. Az alanyok 14 és 36 év közöttiek voltak, és a Wechsler Felnőtt Intelligencia Skálán elért előzetes eredményeik alapján csoportosították őket.

A résztvevők idegműködését a Raves-teszt alatt mágneses rezonancia vizsgálattal figyelték. Bár az autizmus gyakori idegfejlődési zavar, amelyet az információfeldolgozásban és elemzésben tapasztalható lényeges eltérések jellemeznek, a kísérlet azt mutatta, hogy az autisták hatékony érvelési képességekkel rendelkeznek, amit perceptuális erejükre alapoznak.

"Ez a tanulmány a korábbi eredményekre épít, és segít az oktatóknak abban, hogy az autisták intellektuális képességeit kiaknázhassák" - állítja Laurent Mottron kutató, a montreali egyetem pszichiátria professzora. "Az autisták határait állandóan tágítani kellene, és oktatási segédanyagaikat nem szabadna leegyszerűsíteni."
hirdetés
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+7, +12 °C
Minimum:
-3, +6 °C

Hazánkban pénteken délelőtt sok napsütésre van kilátás, csapadékra nem kell készülni.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag