Alzheimer-kór: új gyógymód jöhet

A koleszterinszint csökkentésére használt sztatinok jótékony hatásúak lehetnek az Alzheimer-kór megelőzése szempontjából - ez a vélemény erősödik a kutatók körében egy új, négyszázezer emberre kiterjedő felmérés nyomán. Ugyanakkor a sztatinok megítélése évek óta megosztja a tudományos világot.

A koleszterinszint csökkentésére használt sztatinok akár jótékony hatásúak is lehetnek azAlzheimer-kórmegelőzése szempontjából - ez a vélemény erősödik a kutatók körében egy új, négyszázezer emberre kiterjedő felmérés nyomán.  Ugyanakkor a sztatinok megítélése évek óta ellentmondásos, mellékhatásaik is lehetnek, ezért nemcsak a most megjelent új tanulmány szerzői, hanem a független szakértők is óvatosak.

18 millió ember szenved tőle

Tényleg kulcsfontosságúak a sztatinok az Alzheimer-kór megelőzésében? - teszi fel az amerikai sajtó a kérdést, miután publikáltak egy olyan statisztikai elemzést, amelyből az következne, hogy a sztatinok jótékony hatásúak lehetnek a betegséggel szemben. Tehát akit ilyen szerrel kezelnek, annak nagyobb az esélye az Alzheimer-kór elkerülésére. Minderről a CNN weboldala számolt be. 

Aki persze ezek után úgy gondolja, hogy nyakra-főre szedné a sztatinokat, annak azért figyelmébe ajánljuk a HáziPatika.com korábbi cikkét e szerek mellékhatásairól. Egy kutatási eredmény szerint például a májkárosító hatás mellett veseproblémákat is okozhatnak ezek a szerek. 

A sztatinok ismert koleszterincsökkentők, s minthogy széles körben alkalmazzák, viszonylag terjedelmes statisztikák állnak rendelkezésre róluk. Így követhető, hogy mi történik azokkal a személyekkel, akik hosszú időn át szednek sztatinokat. Most tehát nem egy biokémiai vagy orvosi laboratóriumban végzett kísérletről számolunk be, hanem egy olyan összegző tanulmányról, amely a meglévő statisztikákból igyekezett következtetéseket levonni.

Az Alzheimer-típusú elbutulás igen gyakori betegség - világszerte körülbelül 18 millió embert érint. A 65 éves lakosság körében körülbelül 1 százalékos az előfordulása, sajnos e kor felett ötévente megduplázódik az érintettek száma. A betegségről mindent megtudhat az alábbi cikkünkből!

Az Alzheimer-kór a leggyakoribb oka az időskori demenciának, és károsítja a memóriát, illetve a gondolkodási képességeket. Ez a hatodik vezető halálozási ok az USA-ban, a National Institute on Aging szerint (ez az öregedéssel foglalkozó amerikai országos intézet). Becslések szerint ötmillió amerikai szenved Alzheimer-kórban. Egy korábbi cikkünk szerint világszerte 18 millió embernél mutatták ki a betegséget.

Az amerikai Alzheimer Társaság szerint van néhány dolog, amivel tehetünk azért, hogy kisebb eséllyel lépjen fel bennünk az Alzheimer-kór. Így a sok testmozgás, a tanulás, a dohányzás kerülése, a diabétesz krónikus állapotára jellemző tünetek csökkentése, a megfelelő mennyiségű alvás, a társadalmi beágyazottság (gyakori társas kapcsolatok), az új dolgok tanulása, mentális egészségünk karbantartása, egészséges diéta segíthet a prevencióban, megelőzésben.

Szintén a megelőzésben segíthet a mostani statisztikai összegzés. Az amerikai egészségügyi ellátórendszer, a Medicare adatbázisának tanulmányozása nyomán kutatók megállapították: a sztatinok összekapcsolhatók az Alzheimer előfordulásának kisebb kockázatával.

Mindehhez a sztatinok rendszeres használatára van szükség a tanulmány szerint, amelyet a JAMA Neurology közölt. A sztatinokat általában az alacsony sűrűségű lipoprotein, az LDL szintjének csökkentésére vetik be. Ez az LDL az úgynevezett "rossz koleszterin". Valójában ez az elnevezés megtévesztő, hiszen a szervezetnek erre az LDL-re is nagy szüksége van, és csak a túlzott szintje okoz problémát. Különösen a "jó koleszterin", vagyis a HDL és az LDL aránya fontos e szempontból. A sztatinok hatásmechanizmusa azon alapul, hogy megakadályozzák annak az enzimnek a keletkezését, amely a test LDL-termelésében részt vesz.

Segítenek az Alzheimer-kór megelőzésében

A sztatinok azonban most akár új szerepkörbe is kerülhetnek: bár hatásuk eltér a különböző embercsoportokban, mégis kimutatható a nagy adatbázisokból, hogy ezek a koleszterinszintet csökkentő szerek mérséklik az Alzheimer-kór bekövetkezésének valószínűségét is. A sztatinok nemcsak az etnikai származástól függően változó hatást gyakorolnak, hanem eltérő a férfiak és a nők esetében is az Alzheimer-prevenciós hatékonyságuk - közölte Julie Zissimopoulos, a Dél-kaliforniai Egyetem docense. Zissimopoulos a JAMA Neurology-ban megjelent tanulmány vezető szerzője is egyben.

Az Alzheimer-kór a leggyakoribb oka az időskori demenciának
Az Alzheimer-kór a leggyakoribb oka az időskori demenciának

A kaliforniai kutatók azt találták, hogy a nőknél valamivel jobban (15 százalékkal) csökkentette az Alzheimer kialakulásának esélyét a "sztatin-kúra". A férfiaknál ez az arány 12 százalék volt csupán. A spanyol ajkú (azaz latin-amerikai származású) férfiaknál viszont rendkívül magas volt a megelőző hatás: 29 százalékos. A kutatók hangsúlyozzák, hogy tanulmányuk nem ok-okozati kapcsolatot mutatott ki, és nem is laboratóriumi vizsgálatokon, kísérleteken alapult. Zissimopoulos kiemeli: továbbra sincs gyógyszer az Alzheimer kezelésére.

A most közölt tanulmány a Medicare négyszázezer sztatinnal kezelt személy adatait összesítette. (Egészen pontosan 399 979 emberét). A 65 éves és annál idősebb személyek adatait vették figyelembe a kutatók. E személyeket 2006 és 2008 között nem diagnosztizálták Alzheimer-kórral, miközben ebben az időszakban sztatint szedtek. Azt, hogy mindezek után bekövetkezett-e náluk az Alzheimer-kór, 2009-13 közötti adatok alapján elemezték. Zissimopoulosék megállapították: aki az átlagosnál nagyobb mennyiségű sztatint szedett, az tíz százalékkal kisebb eséllyel betegedett meg Alzheimer-kórban a rákövetkező öt év (2009-2013) során.

A fehér, az afrikai-amerikai és a spanyol ajkú nőkre elsősorban a szimvasztatin hatóanyagú szerek hatottak, akárcsak a spanyol ajkú és a fehér férfiakra. Az atorvasztatin hatóanyagú szerek a fehér, az afrikai-amerikai és a spanyol ajkú nőkre, illetve a spanyol ajkú férfiakra hatottak. A pravasztatin és a roszuvasztatin csak a fehér nőknél járt ilyen előnyös hatással.

Az afrikai-amerikai férfiak esetében a kutatók nem találtak statisztikailag szignifikáns összefüggést, mert az esetszám túl kicsi volt ehhez. A kutatók szerint mindegyik sztatinfajta csökkentette tehát az Alzheimer bekövetkezésének valószínűségét, de a minta alapján a szimvasztatin és az atorvasztatin jelentőségét emeli ki a CNN. E két hatóanyag ugyanis mind férfiakban, mind nőkben, és minden etnikai csoportban jótékony hatást fejtett ki.

E két szer úgynevezett lipofil (zsírban oldódó) vegyület, ami azt jelenti, hogy képes áthatolni a vér-agy-gáton (vagyis képes bejutni az agyba), ami az Alzheimer szempontjából kulcsfontosságú lehet a kutatók feltételezése szerint. A pravasztatin és a roszuvasztatin viszont hidrofil, azaz vízben oldódó, és nem képes átjutni a vér-agy-gáton, így ezek hatása valamivel kisebb (de még szintén pozitív volt).

Kártékony hatásokat is tulajdonítottak a sztatinoknak

Zissimopoulos szerint további kutatásokra lesz szükség, és elsősorban a különböző sztatinok eltérő hatásmechanizmusát kell majd tisztázni. A CNN más, a kutatásban részt nem vevő, független szakértőket idézve megállapítja: ez nem az első tanulmány, amely a sztatinok és az Alzheimer-kór közötti összefüggésre rávilágít, ugyanakkor mindeddig nem volt egyetértés a szakértők között a sztatinok jótékony hatását illetően.

A sztatinoknak ugyanis eddig kártékony hatásokat is tulajdonítottak a kutatók Dr. Ronald Petersen, a Mayo Klinika Alzheimer-kór Kutatóközpontjának igazgatója szerint. 2012-ben az amerikai gyógyszer-engedélyezési hatóság, az FDA megváltoztatta a sztatinok biztonságos adagolásának szintjét, miután felmerült, hogy visszanyerhető memóriavesztéshez és zavarodottsághoz vezethet az alkalmazásuk.


Egy 2008-as tanulmány pedig, amely a Neurology című folyóiratban jelent meg, nem talált statisztikai összefüggést a "sztatin-kúra" és az Alzheimer-kór előfordulása között. A mostani tanulmány viszont - a kutatásban részt nem vevő - Petersen szerint is ígéretes lehet.

A legújabb kutatás legfőbb eredménye - Rudolph Tanzi, a Massachusetts General Hospital, az egyik legtekintélyesebb amerikai kórház genetikával és öregedéssel foglalkozó kutatóbázisának igazgatója szerint - az, hogy ismét kiderült: ami jó a szívnek (koleszterincsökkentés), az jó az agynak is. Minthogy a hidrofil, azaz vízben oldódó sztatinok is jótékony hatásúak, így gyanítható, hogy nem az agy, hanem az egész test koleszterinszintje is összefügg az Alzheimer-kór kialakulásával.

Ráadásul a sztatinok nemcsak a koleszterinszintet, hanem az "oxidatív stresszt" és a gyulladásokat is csökkentik. Tehát ha valakinek végeredményben egészségesebb a szíve és egészségesebb az érrendszere (a koleszterin az erekben lerakódva érelmeszesedést okoz), akkor mindenképpen egészségesebb életet élhet, és kisebb az esetében az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata is.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+20, +30 °C
Minimum:
+17, +23 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt többször erősen megnövekszik a felhőzet és szórványosan eső, zápor, helyenként zivatar várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag