A XX. század csodája

-p-

"A penicillint senki sem találta fel, mert végtelen idők előtt a természet és egy bizonyos penész már előállította..."


Alexander Fleming (1881-1955)

1928 nyarán Alexander Fleming három hétre szabadságra ment a londoni St. Marry's kórház fertőzőbeteg-osztályáról. Nyaralása előtt sztafilokokkuszok tanulmányozásával és tenyésztésével foglalkozott. (Ezek olyan kórokozó törzsek, amelyek a sebeket megfertőzve, azok gennyesedését okozzák.) Mire azonban újra munkába állt, a hanyagul kint felejtett és lefedetlen petricsészében lévő baktériumtörzset egy ismeretlen gomba elpusztította. Fleming ekkor még nem sejtette, hogy figyelmetlenségének köszönheti majd a világ az antibiotikumok megszületését, az orvoslás egy új szakaszának kezdetét.
Azt azonban nagyon is érezte, hogy valami fontosat talált. Megpróbálta laboratóriumában előállítani az általa penicillinnek elnevezett anyagot. 1929-ben siker koronázta munkáját. Feltérképezte a penicillin tulajdonságait, s rájött, hogy ez az anyag sok bakteriális eredetű betegségnek lehet a gyógyítója. Megállapította azt is, hogy nem károsítja az egészséges szerveket, tehát gyógyszerként kellene használni. S itt lényegében véget is ért a kutatómunkájának története. 1929-ben Fleming ugyan közölte megfigyeléseit egy tudományos szaklapban, de a baktericidhatású gyógyszer kifejlesztését a gombából nem követte tovább. Ennek részben az lehetett az oka, hogy annak az intézménynek az igazgatója, ahol Fleming dolgozott, semmi jelentőséget nem tulajdonított a kísérletek eredmé-nyeinek, s ezért a munkát sem támogatta.
Fleming korszakalkotó felfedezését a német származású Ernst B. Chain és az ausztrál Howard W. Florey tette elérhetővé a betegek számára. 1941-ben elkezdődött a penicillin klinikai alkalmazása, a második világháború idején már használták az amerikai katonák gyógyításában. A háború után vált egyre általánosabban alkalmazottá, először Amerikában, majd szerte a világon. Sokak szerint a penicillin a XX. század legnagyobb vívmánya.

A penicillinről ma már sokat tudunk, azt is, hogy a baktériumok nem egyformán reagálnak rá. Az általános alkalmazás magával hozta a baktériumtörzsek ellenállóvá válását is. A kutatók és a természet versenyfutását az is nehezíti, hogy a penicillinnel szemben rezisztens (ellenálló) baktériumtörzsek előfordulása területfüggő. Ma már a kutatók egészen kis térségekre lebontva is meg tudják határozni bizonyos baktériumtörzsek előfordulását, gyakoriságát, és azt, milyen fokú a penicillinnel szembeni ellenálló-képességük.
Ez persze semmit sem von le Alexander Fleming felfedezésének jelentőségéből. Az 1881-ben született orvos, a penicillin gyakorlati alkalmazásának bevezetése után, 1945-ben - Chainnel és Floreyjel együtt - megkapta munkájáért az orvosi Nobel-díjat.
Fleming 1955-ben halt meg.
Ha az antibiotikumokról, illetve a penicillinről szólunk, nem feledhetjük el veszélyeiket sem. Az öngyógyszerezés igen komoly gondokat okozhat, ilyen típusú gyógyszereket csak orvosi rendelésre szedjünk!
Fontos megjegyezni, hogy nemcsak a baktériumoknak árthat a penicillin, de egyre gyakoribb az is, hogy allergiás tüneteket vált ki a gyógyszer használata. Az érzékenység bármely korban kialakulhat, és nagyon kellemetlen tüneteket produkálhat.
A penicillin a múlt század egyik csodája - ami nem csak három napig tart -, de nem szabad elfelejtenünk, hogy mint minden orvosságnak, a penicillinnek is vannak hátrányai.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
40-hez közel nem ördögtől való a szépségtablettaArcfiatalítás

40-hez közel nem ördögtől való a szépségtablettaA kollagén és a hyaluronsav természetesen is jelen van a szervezetünkben, ám az idő múlásával egyenes arányosan csökken a mennyisége. És mindez látható is lesz előbb vagy utóbb: megereszkedik, vízhiányossá és ráncossá válik a bőr.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+27, +32 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban hétfon délelőtt gyengén vagy közepsen felhős lesz az ég, elvétve lehet csapadék.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag