A tradicionális akupunktúra csillapíthatja a migrént

Az akupunktúra mint tradicionális kínai orvoslási mód a legújabb kutatások szerint enyhíti a migrénes fejfájás tüneteit, csökkenti a migrénes rohamok előfordulási gyakoriságát.

Az akupunktúrát mintegy 2000 éve használják különféle betegségek kezelésére a hagyományos kínai orvoslásban. A tradicionális orvoslásnak megfelelően a bőr specifikus akupunktúrás pontjai energiát (chi-t) szállító belső utakhoz kapcsolódnak, és ezeknek a pontoknak az ingerlésével elősegíthető a chi egészséges áramlása. Az eddigi vizsgálatok ellentmondásosak voltak az akupunktúra hatékonyságát illetően.
A legújabb kutatás során Dr. Enrico Facco és kollégái a Páduai Egyetemről megvizsgálták, hogy a tradicionálisan alkalmazott akupunktúra hatékonysága a migrén megelőzésében hogyan állítható szembe két ál-akupunktúrás kezelés eredményeivel. (Egyes kutatók úgy gondolták, hogy az a fajta ál-akupunktúra, ahol a tompított végű tű nem hatol a bőrbe, hasonló eredményt hozhat, mint a valós terápia, megkérdőjelezvén az akupunktúra tényleges biológiai hatását.)
A vizsgálatban 160 migrénben szenvedő beteget soroltak négy kutatási csoport valamelyikébe. Az első csoport kétszer egy héten kapott tradicionális akupunktúrás kezelést a megfelelő akupunktúrás pontokon, a második csoport tagjait szintén a megfelelő pontokon, de tompított tűvel kezelték, a harmadik csoport a korábbi vizsgálatoknak megfelelő ál-akupunktúrás kezelést kapta: azaz helytelen akupunktúrás pontokon történt a kivitelezés, a negyedik csoport sem akupunktúrás, sem egyéb preventív gyógyszerelést nem kapott. Akut migrénes rohamok jelentkezésekor minden csoportban a szokásos kezelést adták.

Hat hónap elteltével csak a valódi, hagyományos akupunktúrás kezelést kapott egyéneknél csökkent a migrénes tünetek előfordulási gyakorisága a többi csoporttal szemben. A két fajta ál-akupunktúrás kezeléssel összehasonlítva is hatékonynak bizonyult a valós akupunktúrás kezelés - írják a szakemberek a Headache c. szaklapban.

A legnagyobb újdonság ebben a tanulmányban, hogy bár a vizsgált terápia a hagyományos kínai orvoslás volt, a hatékonyságát modern, nyugati típusú kutatási vizsgálatokkal támasztották alá. A szakemberek szerint eredményeik biztatóak, de további kutatásokkal szeretnék alátámasztani az akupunktúra hatékonyságát a migrén kezelésében. Mivel a terápia szinte semmilyen mellékhatással nem jár, ezért mindenképpen ajánlatos azokban az esetekben kipróbálni, ahol a hagyományos orvosi kezelés kevésnek vagy hatástalannak bizonyult. Az még nem egészen tisztázott, hogy az akupunktúra miképpen enyhíti a migrénes fejfájást, a tradicionális chi teóriára alapozva a kutatók úgy vélik, hogy az akupunktúra hatással lehet az idegsejtek közötti jelátviteli utakra a központi idegrendszerben.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Nagy Egészségteszt
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +29 °C
Minimum:
+12, +17 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a napsütés mellett elkezdődik a gomolyfelhő-képződés.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag